Expositie koeientekeningen

17 Mei 2013 - 14:59

Yn Cornjum is een expositie te zien van tekeningen van koeien. Ze zijn gemaakt door 'de koningin van de fokkerij' Rigtsje Wassenaar-Boelstra uit Jelsum. Samen met haar man Jan Wassenaar bouwde ze in de jaren '50 een bedrijf op dat bij de absolute top van de Friese fokkerij hoorde.

Mevrouw Wassenaar kon goed tekenen. Haar werk hangt in de Túnmanswente bij Martenastate. Wat opvalt is dat de ideale koe in de jaren '30 heel anders was dan die van nu.

De fokkerij van de Wassenaars was wereldberoemd. Zelfs de shah van Perzië kwam met koningin Juliana naar Jelsum. De boerderij van de Wassenaars was het visitekaartje van het Fries Rundvee Stamboek. Na de dood van haar man in 1958 zette mevrouw Wassenaar de fokkerij alleen voort. Dat was bijzonder voor die tijd.

Na het overlijden van mevrouw Wassenaar erfde Titus Sinnema de collectie tekeningen. Z'n vader was bedrijfsleider op een van de boerderijen van de Wassenaars. De familie zal de werken uiteindelijk schenken aan de land- en tuinbouwschoo, de voorloper van het tegenwoordige Nordwin College.

(Advertentie)
(Advertentie)