De zaak-Vaatstra op vrijdag

29 mrt 2013 - 11:34

...

Stand van zaken om 10:55 uur:

Jasper S vindt het lastig zichzelf te accepteren als een gewelddadige zedendeliquent is. Hij ziet zichzelf eerder als slachtoffer. De pyschiater heeft niet veel van spijt gemerkt bij S. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid gehandeld onder invloed van tijdelijke bewustzijnsvernauwing, zegt de psychiater. In een seconde besloot S. z'n enige getuige Marianne uit de weg te ruimen. Dat tekent z'n egocentrisme. S. was jarenlang van plan om het geheim van Marianne Vaatstra stil te houden tot z'n eigen dood. Als het DNA-verwandschapsonderzoek er niet was geweest, was in 2012 niet aan het licht gekomen wie Marianne Vaatstra om het leven had gebracht. De onderzoeken zijn niet helemaal betrouwbaar, omdat S. niet consistent is in wat hij verklaart, zegt de psychiater. Er is geen grondslag voor verminderde toerekeningsvatbaarheid, want er zijn geen aanwijzingen voor een stoornis. De experts houden allemaal enigszins een slag om de arm omdat de moord op Marianne Vaatstra dertien jaar geleden plaatsvond.

Stand van zaken om 09:50 uur:

De kans op herhaling is bij Jasper S niet erg groot, denkt psychologe Feringa. Hij heeft na de moord niet weer zoiets gedaan. Het mes waarmee hij Marianne vermoordde heeft hij al die tijd bewaard als herinnering dat hij dat nooit weer zou doen. De deskundigen twijfelen over de seksuele afwijking parafilie. Ze durven niet te zeggen of S. die afwijking heeft, maar durven het ook niet uit te sluiten. S. had de neiging tot roekeloos en impulsief gedrag, ook in de omgang met vrouwen. Dat is ook de basis van z'n huwelijk geworden. Hij had een seksueel gefrustreerde relaasje met z'n echtgenote. Sinds de moord op Marianne Vaatstra in 1999 bracht hij vaker een bezoek aan prostituées. Hij handelt zonder na te denken. Zoiets is niet normaal, maar geen stoornis, aldus de deskundingen op de tweede zittingsdag in de zaak-Vaatstra in Leeuwarden.

Stand van zaken om 09:45 uur:

Jasper S. heeft bij de moord op Marianne Vaatstra gehandeld uit impulsieve lust. Dat zei klinisch psychologe Feringa vandaag op de tweede zittingsdag over de zaak-Vaatstra. Vandaag komen drie deskundigen aan het woord die de verdachte hebben onderzocht: een pyschologe, een pyschiater en een onderzoeker. Psychologe Feringa vindt Jasper S. wel toerekeningvatbaar. Hij is uitgebreid getest op autisme, maar er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de man uit Oudwoude mogelijk autistisch is. Volgens psychiater Van der Werf heeft de verdachte kenmerken van een psychopaat, maar niet erg genoeg om van een stoornis te spreken. Jasper S. heeft Marianne behandeld als 'object'en zich op geen enkel moment bekommerd om de gevoelens van het slachtoffer, aldus psychologe Feringa.

De tweede zittingsdag trok veel minder publiek dan de eerste. Vandaag stonden er geen lange rijen voor de rechtbank. In totaal zestig journalisten zijn aanwezig bij de zaak. In verband met de markt zijn de satellietwagens van het Zaailand verplaatst naar de Willemskade.

(Advertentie)
(Advertentie)