Laatste nieuws zaak Vaatstra

28 mrt 2013 - 13:53

De stand van zaken om 17:30 uur: De zaak Vaatstra gaat op vrijdag verder. De rechtbank heeft besloten om de verdere behandeling door te schuiven. Tot dusverre is Jasper S. gehoord en hebben de nabestaanden van Marianne Vaatstra hun slachtoffer-verklaringen voorgelezen. Vrijdag komen vier deskundigen, de officier van justitie en de advocaat van de verdachte aan het woord. Dan wordt ook de eis bekend. Omrop Fryslân doet vrijdag opnieuw uitgebreid verslag van de zaak Vaatstra. 

Op de livestream van Omrop Live zullen delen van de rechtszaak met een vertraging van een kwartier uitgezonden worden. Het gaat dan onder andere over rekwisitoor van het openbaar ministerie en de pleitrede van advocaat Jan Vlug van Jasper S. Donderdag werd alleen het eerste deel van de rechtszaak uitgezonden. Het verhoor door de rechters van Jasper S. en de verklaringen van de slachtoffers mochten van de rechtbank niet uitgezonden worden. De rechtszaak begint vrijdag om half 10.

Stand van zaken om 16:45 uur:

De zus van Marianne, Ineke Vaatstra, bedankt de politie voor het werk en het DNA onderzoek. Ook de mannen die meegedaan hebben met het onderzoek krijgen een pluim. Ze kan het niet begrijpen dat iemand 13,5 jaar lang zwijgt: "egoïsme ten top. Je heb ons in een hel laten leven." Jasper S. reageert ook: "Deze verklaringen snijden mij door de ziel". Hij huilt en wist er niets meer op te zeggen, behalve een heel zacht 'sorry'. 

Moeder en Freddy Vaatstra eisen elk 25.000 euro schadevergoeding van Jasper S., de andere familieleden elk 15.000 euro. Freddy Vaatstra heeft PTSS (Posttraumatische stressstoornis) overgehouden aan de dood van zijn zusje en heeft recht op schadevergoeding. Moeder Maaike Terpstra heeft ook PTSS en is erg getraumatiseerd. De scheiding van Bauke en Maaike is het gevolg van de dood van Marianne.

Stand van zaken om 16:15 uur:

Bauke Vaatstra kwam in de rechtszaak als nabestaande als eerste aan het woord: "Ik zei tegen haar: "Leave wat bisto kâld" (" Lieverd, wat ben je koud"). Hij vroeg de rechter om de hoogste straf voor Jasper S. Bauke Vaatstra kan het zich niet voorstellen dat de verdachte als bovengemiddeld intelligent beschreven wordt, maar van de verkrachting en moord niets meer weet. De familie Vaatstra heeft ook een schadeclaim ingedient tegen de verdachte. Volgens zus Wilma Vaatstra zijn haar ouders met de dood van Marianne ook een beetje gestorven.

Stand van zaken om 16:00 uur:

De rechtszaak tegen Jasper S. is na de feitenbehandeling geschorst. Het verhoor van Jasper S. is klaar en nu komen de nabestaanden aan het woord. Dat is het laatste onderdeel van vandaag, de zaak gaat morgen om half tien verder. Dan komt officier van Justitie Mous en advocaat Vlug aan het woord. Vader Bauke Vaatstra is de eerste van de familie die zijn verhaal doet: "Wij als familie hebben levenslang" en Jasper S. is "een rat". Hij verdient niets meer dan de hoogste straf. Na Bauke komen ook nog de moeder en twee zussen van Marianne aan het woord.

Stand van zaken om 15:00 uur:

Jasper S. heeft het mes waarmee hij Marianne de keel heeft doorgesneden 13 jaar lang bewaard. Hij is zuinig op zijn spullen, zo zegt hij. "Het zou heel verdacht zijn, als ik net op de dag na de moord op Marianne mijn mes was kwijtgeraakt". Hij heeft het mes bij zich gehouden als een vorm van boete. "Mijn mes was een waarschuwende herinnering". Jasper S. heeft het zijn familie graag willen besparen. "Zij hebben het niet verdiend, maar voor mij is het een opluchting dat ik gepakt ben". Veel details van het misdrijf weet hij niet meer. Officier van justitie Mous wil daarom dat Jasper naar de foto's kijkt. Het zou hem kunnen helpen om zijn geheugen op te frissen. Mous vindt dat hij dat de familie Vaatstra verschuldigd is. Zij hebben Marianne dood gezien en hebben het recht om te weten wat er is gebeurd. De verwachting is dat de zaak morgen verder zal gaan en dat dan ook de eis bekend zal worden gemaakt.

Trefwoorden: 
Vaatstra
(Advertentie)
(Advertentie)