Kamervragen over gaswinning

23 mrt 2013 - 16:45
(fotofoarbyld)

De nieuwe vergunning voor gaswinning in de kustgebieden en de Waddenzee roept veel vragen op in de Tweede Kamer. De PvdA is bang voor schade door bodemdaling zoals in Groningen. Daar zijn regelmatig aardbevingen. D66, CDA en GroenLinks zetten ook vraagtekens bij de nieuwe vergunning, de VVD is voor.

De nieuwe vergunning van minister Kamp is in feite een formalisering van de bestaande situatie. De NAM zegt al een tijdje meer gas te winnen omdat de daling binnen de normen blijft en de gaswinning anders ook nog stilgezet kan worden.

Regeringspartij PvdA wil opheldering van minister Kamp over wat er nu precies gaat gebeuren.

D66-Kamerlid Van Veldhoven kan de kwestie niet los zien van de discussie over de gaswinning in Groningen. Het principe van 'hand aan de kraan' van de NAM - de kraan dichtdraaien als de bodem te veel daalt - werkt niet, volgens Van Veldhoven. Ze wil weten of de vergunning toch geen uitbreiding van de gaswinning is.

CDA-Kamerlid Mulder wijst erop dat bij gaswinning in de provincie Groningen aannames toch anders uitpakten dan eerst gezegd. Ze vraagt zich af of de gegevens waarop de vergunningen zijn gebaseerd nog wel deugen.

GroenLinks spreekt van een merkwaardige constructie om de staatskas te spekken. De partij is er niet van overtuigd dat de NAM zich aan de normen van maximale bodemdaling zal houden.

Volgens regeringspartij VVD hebben de gasboringen in het kustgebied en onder de Waddenzee niets te maken met de boringen in Groningen. Het gaat om een ander type gas en er worden geen nieuwe winputten geslagen. De VVD heeft er alle vertrouwen in dat het systeem van 'hand aan de kraan' goed werkt.

(advertinsje)
(advertinsje)