Binnenvissers maken visplan

26 feb 2013 - 16:02

Beroep- en sportvissers hebben een gemeenschappelijk visplan. Dat moet de visstand in Fryslân op peil houden door vangstquota en het uitzetten van paling en karpers. De vissers hebben jarenlang strijd gehad, vooral over de snoekbaars. De controles op visvangst zijn strenger geworden. Daardoor is er nu aan beide kanten meer vertouwen dat ieder zich aan de regels houdt.

Sportvissers mogen geen paling, karper en snoek meenemen en niet meer dan twee snoekbaarzen. De sportvisserij zet spiegelkarpers en de beroepsvissers glas- en pootaal uit.

De onenigheid tussen beroeps- en sportvissers spitst zich toe op de snoekbaars. De sportvissers hebben de rechten om die vis te vangen. Sportvisserij Fryslân heeft daar veel geld voor betaald. Sinds 2006 mogen beroepsvissers ook beperkt snoekbaars meenemen als bijvangst van de palingvisserij. De beroepsvissers willen graag meer snoekbaars als bijvangst dan de geoorloofde 14 ton, maar dat mocht niet van de Visstand Beheerscommissie. Daarin zitten naast sport- en beroepsvissers ook water- en terreinbeheerders. Er zijn steeds minder beroepsvissers in Friesland. Het zijn er nu nog veertien, maar in de toekomst zullen het er mogelijk nog maar tien zijn. Daarom is een ruimer vangstquotum voor snoekbaars niet nodig.

Trefwoorden: 
visplan
(advertinsje)