Friesland: 40 agenten erbij

25 jan 2013 - 16:40

Friesland krijgt er bijna 40 nieuwe wijkagenten bij en gaat daarmee van 90 naar 130. Groningen moet 40 agenten inleveren. Dat zegt de nieuwe politiechef van Noord Nederland, de 50-jarige Oscar Dros uit Appelscha. Dros is op 1 januari in zijn nieuwe functie begonnen. Toen zijn de agenten van Friesland, Groningen en Drenthe bij elkaar gevoegd. Dros vindt het belangrijk dat er in Friesland meer wijkagenten komen, die potentiële problemen snel doorhebben en kunnen oplossen.

Ook in Drenthe komen er een paar wijkagenten bij, maar niet zoveel als in Friesland. Landelijk geldt de norm van 1 politieman op 5000 mensen. Daar zit Friesland nu nog onder.

Dros doet zijn toezegging in een exclusief gesprek met Omrop Fryslân. Daarin laat Dros ook doorschemeren dat er mogelijk opnieuw gesneden moet worden in het aantal politiebureaus. Dat worden er binnenkort zes: Harlingen, Dokkum, Drachten, Sneek, Leeuwarden en Heerenveen. Dros zegt dat voor het doen van bijvoorbeeld aangiftes tegenwoordig ook genoeg andere mogelijkheden zijn, zoals aangifte via internet, soms komen politieagenten ook thuis om een aangifte op te nemen.

De politie Noord-Nederland heeft ongeveer 4000 medewerkers. Daar komen de komende jaren nog ongeveer 80 bij voor de drie provincies. De komende tijd wacht nog een grote reorganisatie, waarbij veel politieagenten een nieuwe functie bij krijgen. Wat voor consequenties dat heeft – bijvoorbeeld voor de politiekantoren in Leeuwarden – is volgens Dros nog niet te zeggen

Trefwoorden: 
wijkagenten Dros
(advertinsje)
(advertinsje)