Jacob Vellenga overleden

20 sep 2012 - 16:36

In Leeuwarden is donderdag oud-wethouder en oud-Tweede Kamerlid Jacob Tiede Vellenga (92) overleden. Vellenga was een sociaal-democraat van het eerste uur. Hij was in 1946 aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de PvdA in Amsterdam.

Vellenga was 28 jaar lang lid van de gemeenteraad van Leeuwarden. Daarvan was hij twaalf jaar wethouder. Hij is ook dertien jaar lid geweest van de Tweede Kamer en vier jaar lid fan provinciale staten. Vellenga wordt dinsdag in Leeuwarden begraven.

Vanwege z'n lengte en gevoel voor humor was Vellenga een opvallende verschijning in en buiten de politiek. In de Tweede Kamer heeft Vellenga verscheidene malen als Sinterklaas opgetreden. In die rol zette hij graag collega-politici op humoristische wijze te kijk. Vellenga was in Leeuwarden 46 jaar lang ambtenaar van de burgerlijke stand. In die functie heeft hij meer dan vijfduizend huwelijken gesloten.Tot op hoge leeftijd was Vellenga helder. Hij volgde ook nog steeds de politiek kritisch. Vorig jaar hield hij een 1 mei-toespraak in ouderentehuis Leppehiem in Akkrum. Dat was ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van z'n partij, de PvdA.

Trefwoorden: 
Jacob Vellenga
(advertinsje)
(advertinsje)