Een belangrijke dag voor huisartsen: wel of niet instemmen met het Zorgakkoord?

Huisarts Jacqueline de Boer © Omrop Fryslân
Huisartsen waren tot nu toe niet zo enthousiast over het Zorgakkoord: ze twijfelden of ze met het akkoord meer tijd voor patiënten zouden krijgen, wat al lang een grote wens is. Vanavond besluiten de huisartsen of ze wel of niet instemmen met het Integraal Zorgakkoord.
Jacqueline de Boer is huisarts en praktijkhouder bij maatschap de Trynwâlden in Oentsjerk. Ze houdt van haar werk, maar net als andere huisartsen is ze sceptisch over het nieuwe zorgakkoord.
Toen ze begon als arts was er veel meer tijd voor bezoek aan patiënten thuis. Ook de administratie was nog goed te doen. Inmiddels heeft ze een praktijkmanager, drie praktijkondersteuners somatiek en twee praktijkondersteuners ggz in dienst, en maakt ze werkdagen van meer dan tien uren.
Wel of niet instemmen met het Zorgakkoord?
Bij de specialisten in de ziekenhuizen zijn de wachtlijsten lang. Als patiënten daar niet kunnen worden geholpen, is de huisarts verantwoordelijk. Zo raken de praktijken volgens Jacqueline de Boer overbelast: "Wie is er toegankelijker dan de huisarts? En we zijn goedkoop. Er wordt bezuinigd in de ziekenhuizen en waar moeten de patiënten naartoe? Dat kan de huisarts wel doen, is dan de gedachte."
Het Integraal Zorgakkoord moet de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Het zijn afspraken tussen de zorgpartijen zoals de ziekenhuizen, specialisten, ggz en verzekeraars. De huisartsen hebben in juli 2022 actie gevoerd tegen het akkoord, omdat ze vinden dat zij opdraaien voor de problemen in de zorg. Zij nemen patiënten over van de specialisten en hebben steeds minder tijd voor patiënten. Er ligt nu een nieuw akkoord waar de landelijke huisartsenvereniging (LHV) wel positief over is.
Het is ook de bedoeling dat er voortaan minder mensen worden doorgestuurd naar de GGZ. Omdat de wachtlijsten zo lang zijn bij de ggz, krijgt de huisarts de verantwoordelijkheid. Die moet de zorg er ook nog bij doen, zegt De Boer: "Wij hebben al lange werkdagen. Hoe moeten wij dat er nog bij doen? Wij zijn geen psychiaters."

Wachtlijsten

In het nieuwe zorgakkoord zijn afspraken gemaakt over extra tijd voor de patiënten. Het is een van de eisen van de huisartsen. Er zou een vergoeding moeten komen voor een kwartier op het spreekuur.
Huisarts Jacqueline de Boer in haar praktijk de Trynwâlden in Oentsjerk © Omrop Fryslân
Er zit ook een andere kant aan: in plaats van zes patiënten kan de huisarts nog maar vier mensen per uur zien. "Wat moeten we dan met die andere twee?", vraagt De Boer zich af. "Dat kan betekenen dat het ook langer duurt voordat een patiënt bij de huisarts terechtkan."

Standpunt Landelijke Huisartsenvereniging

De LHV stemde in september voorlopig tegen het zorgakkoord. Het bestuur is nu positief, want de huisartsen krijgen meer geld voor de avond-, nacht en weekenddiensten en er is een aanbod van de zorgverzekeraars om meer tijd voor de patiënt te realiseren.
De afdelingen van de LHV besluiten dinsdagavond of ze het zorgakkoord met deze aanpassingen wel ondertekenen.