Friese hulpverleners nog steeds in Oekraïne, waar behoefte aan aggregaten is

Het is donker in Kiev, waar de stroom niet meer werkt © ANP
De winter wordt lang en koud in Oekraïne. Friese hulpverleners zijn druk bezig met hulp aan inwoners van verschillende steden en dorpen in het land, dat flink gebukt gaat onder de oorlog met Rusland.
Het energienet wordt steeds aangevallen met raketten, de stroomvoorziening is dramatisch en ook verwarming is een groot probleem. Nu liggen de temperaturen nog net onder nul, maar straks wordt het veel kouder en dat heeft grote gevolgen.
Oorlogsmaterieel op straat in Kiev © Jorrit Schreuder
In Fryslân zijn verschillende organisaties die helpen. De Friese Rijders zijn al tijden bezig met transporten richting Oekraïne. Eten, medische hulpmiddelen maar ook andere spullen worden gebracht.
De rijders zoeken nu aggregaten om naar het land te brengen. Volgens Arnaud Dijkstra, die veel contact heeft met Oekraïense families, zitten ze daar vaak in slechte omstandigheden zonder stroom bij elkaar. Daarom nu de oproep aan Friezen om als ze er een hebben en kwijt willen die aan te bieden aan de organisatie.
Hulpverleners vertellen over Oekraïne
In Irpin, dat 20 kilometer bij Kiev vandaag ligt, zijn ook Friese vrijwilligers bezig. Zij zijn deze week in Irpin geweest om Tiny Houses te bouwen. Ook repareerden ze eerder al huizen die beschadigd waren door raketaanvallen en ander geweld.
Volgens Gerben Huisman, die er deze week was, is er behoefte aan allerlei spullen en ze willen graag van alles meenemen als ze in januari weer die kant op reizen. Ook geld is welkom als donatie.
© ANP
In Kollumerzwaag en Veenklooster is woensdag ook begonnen met een inzamelactie voor Oekraïne. Bij het gebouw Hof van Eden aan de Foarwei in het dorp hebben vrijwilligers van alles verzameld. Er was aardig wat animo.
Mensen brachten verschillende dingen, zoals maandverband, een aggregaat maar ook veel voedsel. Zaterdag kunnen er nog spullen worden gebracht tot 14.00 uur.
Donaties voor deze acties zijn ook welkom omdat het vervoer naar Roemenië duur is, waar de spullen eerst heen worden vervoerd. Dat kan naar het Plaatselijk Belang onder de naam van Hulptransport Oekraïne.