Raketaanvallen op Kiev zorgen voor stroomuitval: kou wordt probleem

© Jorrit Schreuder
Op Kiev zijn gistermiddag verschillende raketaanvallen uitgevoerd. De gevolgen zijn groot. De stroom valt op alle fronten uit. Ook bij de familie Schreuder. En dat terwijl het de afgelopen week eigenlijk wel rustig was.
En waar het in zijn woonplaats Kiev nog redelijk te doen is, ziet Schreuder wel dat het aan de frontlinies veel heftiger gaat en mensen het veel slechter hebben. "Ik zag dat in Cherson honderd raketten vielen. Hier hebben we net als overal elke dag black-outs van stroom. Als we geen stroom hebben, dan hebben we ook geen verwarming." De kou wordt nog een probleem. "In januari wordt het min twintig en 's nachts soms min dertig, dan wordt het moeilijk."
Jorrit Schreuder in de sneeuw
In Kiev zijn mensen hun huizen kwijt. In de stad zijn ook veel vluchtelingen. "Veel mensen wonen bij familie en vrienden in de stad of verderop in het land. Onze buren gaan naar Frankrijk, waar ze een dochter hebben, die hebben het hier wel gezien."
Schreuder blijft nog, ook omdat zijn kinderen zich nog vermaken op school. "Laatst konden ze een dag niet naar school vanwege het luchtalarm en toen het bericht kwam dat ze weer naar school konden, stonden ze te springen."
Hij blijft nuchter. "Het is hetzelfde als met covid, het is de nieuwe werkelijkheid. Het went. Wel heb ik de hoop dat als alles voorbij is, wanneer dat ook is, mensen de energie hebben om het land weer op te bouwen met hulp van Europa en Amerika."
Jorrit Schreuder
In Fryslân wonen veel Oekraïense vluchtelingen, maar terwijl de oorlog nog in volle gang is, wonen er ook nog steeds Friezen daar in Oekraïne. Jorrit Schreuder uit Beetsterzwaag is zo'n Fries in Oekraïne. De komende tijd doet hij zijn verhaal bij ons.