Meer Oekraïners in Workum, It Soal wordt vijfde opvanglocatie Súdwest-Fryslân

Yngong fan It Soal yn Warkum © Gemeente Súdwest-Fryslân
Recreatiepark It Soal in Workum wordt opvangplek voor 120 Oekraïense vluchtelingen. Momenteel verblijven er ook al tijdelijk Oekraïners in De Wymerts in Workum.
Op het park worden 31 chalets van verschillende afmetingen in gebruik genomen voor bewoning, kantoor en beveiliging. Op dit moment worden in Workum voorbereidingen getroffen om de locatie klaar te maken voor ontvangst. De gemeente hoopt in januari de nieuwe tijdelijke inwoners welkom te heten. Inwoners van Workum zijn met een brief geïnformeerd over de plannen.
Er zijn al vier andere tijdelijke verblijfplaatsen voor Oekraïners in de gemeente Súdwest-Fryslân: Galamadammen in Koudum, Amicitia in Sneek, Nij Ylostins in IJlst en de Wymerts in Workum. Verder zijn er ook nog grotere particuliere opvanglocaties in Hindeloopen, Gaastmeer en Heeg. In Súdwest-Fryslân wonen in totaal vijfhonderd vluchtelingen.
Nog elke dag komen er Oekraïense vluchtelingen Nederland binnen. Omdat vluchtelingen uit Oekraïne niet de asielprocedure ingaan, hebben gemeenten een belangrijke rol in het organiseren van de opvang. Elke Veiligheidsregio heeft sinds oktober de opdracht om 1000 extra plekken te realiseren, bovenop de 2000 die er al waren.