Anne-Gryt Otten uit Oudega verloor haar hart in Australië: "Ik ben hartstikke gelukkig"

Anne-Gryt Otten met familie in Australië © Eigen foto
De 25-jarige Anne-Gryt Otten uit Oudega (SWF) woont nu ruim vier jaar in Australië. Toen ze op haar 19e klaar was met school, wilde ze haar droom achterna: op reis. Via Peru reisde ze door Zuid-Amerika. Ze kwam terug naar Fryslân, maar ging al snel weer weg.
Ze stapte in het vliegtuig naar Australië, en kwam daar de liefde van haar leven tegen: Tubby. "Ik ontmoette hem op het rugbyveld", vertelt Otten. "In Ayr, waar we nu wonen, in North Queensland. Hij speelt voor het Queensland-team, dus hij doet het best wel goed."
Ze kwam met Tubby in contact door gemeenschappelijke vrienden. "En daarna via social media. Toen heb ik hem uitgenodigd en is hij bij mij langsgekomen." Daarna kwam hij bijna elke dag. Hij heeft haar zelfs aan het rugbyen gekregen, bij het vrouwenteam. "Het is leuk om daar ook deel van uit te maken."
Anne-Gryt met haar vriend Tubby © Eigen foto
Met haar vriend heeft Otten net een huis gekocht, met vijf slaapkamers en vlakbij het strand. "Huisje, boompje, beestje, twee katten", vertelt ze. "We hebben hier een redelijke tuin met mangobomen in de achtertuin. Ik heb gisteren net vier tassen vol mango's geplukt. Dat is wel lekker, eigen mango's uit de tuin."
Otten werkt in Australië als manager in een café. "Daar maak ik koffie en regel ik bestellingen. En ik stuur het personeel aan."
Ze had nooit gedacht dat ze in Down Under zou wonen. "Als je mij vier jaar geleden zou vertellen, dat ik hier in vier jaar een huis heb, een vriend en twee katten, dan had ik je voor gek verklaard."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen van over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er vooralsnog niet te komen, doordat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als het land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Wat haar familie in Fryslân betreft, is het "bittersweet", denkt Otten. "Het is goed, want ik heb het hier goed en ben hartstikke gelukkig. Maar het is wel een heel eind van huis. Als er iets gebeurt, kun je niet zomaar even naar huis. Op verjaardagen en met Kerst kun je niet bij je familie zijn. Bij bepaalde dingen mis je dat natuurlijk wel erg."
We willen heel graag die kant opkomen. Dan kan ik Tubby laten zien waar ik vandaan kom.
Anne-Gryt Otten denkt volgende zomer naar Fryslân te komen
Ze mist dan vooral de gezelligheid met haar familie en vrienden tijdens Kerst en oud en nieuw. "Het naar de keet gaan en het carbidschieten is dan ook altijd wel heel leuk. Wij hadden altijd een heel leuk ploegje. Met z'n allen om tafel, Chinees eten en de hele dag carbidschieten."
Oud en nieuw in Ayr
In Ayr wordt de jaarwisseling niet uitgebreid gevierd, vertelt Otten. "Ze hebben hier niet echt iets traditioneels, en vuurwerk op straat mag ook niet. Vorig jaar zijn we naar een festival geweest en hebben we daar afgeteld. Het jaar daarvoor zijn we bij vrienden thuis geweest."
Plannen om voor altijd terug te komen naar Fryslân heeft ze niet. "Maar we willen wel heel graag die kant opkomen. Dan kan ik Tubby ook laten zien waar ik vandaan kom. Daar heb ik enorm zin in. En ik wil natuurlijk iedereen weer zien, mijn vrienden en familie. Ik hoop in de komende drie maanden vluchten te boeken en dan denk ik volgend jaar zomer", besluit Otten.
Anne-Gryt Otten in Australië