Politie en FUMO nemen 257 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag

© ANP Foto
De FUMO heeft 257 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen. Een toezichthouder van de Friese omgevingsdienst ontdekte het illegale vuurwerk vrijdag bij een controle van de opslag van een handelaar.
Onder toezicht van de politie heeft de FUMO het vuurwerk deze week in beslag genomen. De autoriteiten maken niet bekend in welke plaats de vuurwerkhandelaar zat, wel dat het gaat om knalvuurwerk en vuurpijlen.
Dat type vuurwerk mag sinds 2020 alleen nog door professionals worden afgestoken, bijvoorbeeld bij een vuurwerkshow. Verkopers mogen de producten ook niet meer op voorraad hebben.
Ondernemers die nog consumentenvuurwerk hadden, konden tot de zomer van 2021 een subsidie aanvragen om de kosten te dekken. De handelaar bij wie het illegale vuurwerk nu is gevonden, zei dat hij niet op de hoogte was van die regeling. De toezichthouder vindt dat geen geldig excuus, want hij had wel op de hoogte kunnen zijn.
De politie en de FUMO maken een proces-verbaal op en leggen dat voor aan de Officier van Justitie. Die bepaalt uiteindelijk de straf.