Twee mannen krijgen taakstraffen voor rellen tijdens jaarwisseling in Burdaard

© Shutterstock
De rechter legt twee mannen een taakstraf van 240 uur op vanwege rellen in Burdaard tijdens de afgelopen jaarwisseling. Daarbij werd de ME ingeschakeld, die werd bekogeld met flessen en vuurwerk.
Naast de taakstraf krijgen de mannen, een 22-jarige inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân en een 45-jarige man uit Tytsjerksteradiel, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Lagere straf

De straf is flink lager dan de eis van het Openbaar Ministerie: die had gevraagd om een gevangenisstraf van zeven maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Ook had de officier van justitie een locatiegebod geëist. De verdachten zouden bij alle jaarwisselingen in de proeftijd binnen moeten blijven. De rechter wees die eis af.
Bij de rellen raakten acht mensen gewond. "Politiemensen, die wellicht ook liever thuis bij familie wilden zijn, maar dienst hadden", zegt het Openbaar Ministerie. "Dienst om te zorgen dat iedereen een veilig begin van het nieuwe jaar kon vieren, maar ze komen terecht in een situatie die zo heftig was dat ze hebben gevreesd voor hun leven."

Gehoorschade

Uiteindelijk heeft de politie traangas gebruikt om de rust terug te brengen in Burdaard. Verschillende agenten liepen gehoorschade op door de knallen.