Deze Friezen gingen Andries Noppert voor op het WK voetbal

Jan Kromkamp in Oranje © ANP
Andries Noppert is de vierde Fries die voor het Nederlands elftal meegaat naar een WK. Theo de Jong (1974), Piet Wildschut (1978) en Jan Kromkamp (2006) gingen de doelman uit Joure voor.
Kromkamp speelde geen minuut op het WK. De Jong wel: in 1974 speelde hij vier keer, waaronder een invalbeurt in de finale. Wildschut kwam drie keer in actie op het WK 1978 in Argentinië. Hij viel een keer in en begon twee keer in de basis, maar in de finale zat hij op de tribune.
Noppert zat eind september voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Nederland speelde toen voor de Nations League tegen Polen en België, maar Noppert kwam niet in actie.

Kassa voor Heerenveen

Heerenveen verdient ook aardig wat geld aan de selectie van Noppert. De club krijgt een vergoeding van ruim 10.000 euro per dag. Oranje is minstens achttien dagen weg.
Donderdag werd bekend dat Pawel Bochniewicz niet is opgenomen in de selectie van Polen. De verdediger zat wel in de voorselectie.
Mogelijk gaat er naast Noppert nog wel een andere Heerenveenspeler naar het WK: Rami Kaib hoort volgende week of hij is geselecteerd voor Tunesië.
De linksback werd eind september voor de tweede keer opgenomen in de selectie. De Noord-Afrikaanse ploeg speelde twee oefenwedstrijden tegen de Comoren en Brazilië, maar Kaib speelde geen minuut.

Primeur

Het is nog niet eerder gebeurd dat een speler van Heerenveen voor Oranje meedeed aan het WK.
Het is echter wel vaker voorgekomen dat een speler van Heerenveen actief was op het WK. Zo speelde Hans Vonk in 1998 drie wedstrijden voor Zuid-Afrika. In 2002 ging hij ook mee, maar toen kwam hij niet in actie.

Zweden

In 2006 speelde Petter Hansson bij Heerenveen en mocht hij met Zweden naar het WK in Duitsland. Pas in de achtste finale mocht hij meedoen, toen viel hij vlak na rust in tegen Duitsland. Het stond toen 2-0 voor de Duitsers en dat was ook de eindstand.
Marcus Allbäck en Erik Edman zaten vier jaar eerder al bij de Zweedse selectie. Edman speelde helemaal niet, terwijl Allbäck alle wedstrijden meedeed. Zweden werd in de achtste finale na verlenging uitgeschakeld door Senegal.
Uche Nwofor werd in het seizoen 2013/2014 gehuurd van VVV-Venlo en in de zomer van 2014 ging Nwofor voor Nigeria mee naar het WK in Brazilië.
Ali El Khattabi speelde net iets meer dan twee seizoenen voor Heerenveen en mocht in 1998 mee naar het WK in Frankrijk. Hij mocht vlak voor tijd invallen in de wedstrijden tegen Noorwegen (2-2) en Brazilië (3-0 verlies ).
Reza Ghoochannejhad speelde twee WK's. In 2014 speelde hij met Iran in Brazilië, maar toen speelde hij voor Charlton Athletic. In 2018 speelde hij nog net voor Heerenveen, voordat hij in Cyprus tekende bij APOEL FC.
Het WK begint zondag 20 november met de wedstrijd Qatar-Ecuador. Die twee landen zitten bij Nederland in de poule. Maandag 21 november is de eerste wedstrijd voor Nederland. Ze moeten om 17.00 uur tegen Senegal.