Dorpen Waadhoeke over huisvesting arbeidsmigranten: "Leefbaarheid onder druk"

Marcel van der Vaart, voorzitter van dorpsbelang St.-Jacobiparochie © eigen foto
Het is de gemeenteraad van Waadhoeke 'menens'. Dat was de boodschap van diezelfde raad voor wethouder Kees Arendz. De kamerverhuur aan arbeidsmigranten zorgt voor zoveel ergernis, dat de volledige raad wil dat het college veel actiever handhaaft op het dossier.
Het onderwerp stond donderdagavond op de agenda van de gemeenteraad vanwege een raadsbrede motie, maar ook omdat er werd ingesproken door Marcel van der Vaart, voorzitter van dorpsbelang St.-Jacobiparochie.
Hij deed het woord uit naam van de vijf dorpen Sexbierum, Oosterbierum, Tzummarum, Minnertsga en Sint Jacobiparochie.

'Niet tegen arbeidsmigranten'

Hij vertelde dat de inwoners niet per se tegen arbeidsmigranten zijn. "We zijn er zelfs heel blij mee. Maar ze wonen, terwijl je weet dat het illegaal is, in de dorpen. Dat kunnen ze het beste buiten het dorp doen. Of nog beter, bij de werkgever op het terrein. Nu gaat het ten koste van de dorpen."
Het grootste probleem is dat de leefbaarheid in de dorpen erg onder druk komt te staan. Oorspronkelijk mochten in St.-Jacobiparochie zo'n 30 tot 40 arbeidsmigranten wonen volgens het vergunningssysteem, maar er zitten nu ongeveer 150 in het dorp.
Er kwamen zo'n honderd mensen naar de raadsvergadering om Van der Vaart te steunen © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
"In totaal heeft het dorp zo'n 1.400 inwoners", legt Van der Vaart uit. "Dan gaat het over tien procent, dat is heel veel. Deze mensen eten, slapen en werken. Ze doen niet mee aan het dorpsleven, en als het er zoveel zijn, dan wordt het allemaal minder bij de sportclub of bij het MFC omdat er gewoon minder mensen zijn."

Raad wil toezeggingen

Wethouder Kees Arendz zei op vragen van Paul de Cock van de FNP dat hij het moet doen met het beleid dat er nu eenmaal ligt. Wel zei hij dat de gemeente wat vaker kan handhaven, en misschien alerter moet zijn.
De raad was niet tevreden met dat antwoord en na een korte schorsing kreeg de wethouder te horen dat het de raad 'menens is'.
De raad wilde onder andere de toezegging dat er elke twee weken nieuws komt over hoe het gaat met de handhaving. Bovendien moet er begin 2023 nieuw beleid komen, zo werd gevraagd.
"De reactie van de wethouder had inderdaad wel wat steviger gekund", vindt Van der Vaart. "We hebben intussen de toezegging gekregen van de wethouder dat hij om dat nieuwe beleid vorm te geven met ons als dorpsbelangen om tafel wil. Ik verwacht morgen zijn telefoontje."