Gedeputeerde Staten zien geen heil in obligaties voor burgers in Wynpark Fryslân

Gedeputeerde Friso Douwstra © Omrop Fryslân
Het college van Gedeputeerde Staten ziet niets in het idee om individuele burgers via de verkoop van obligaties te laten delen in de winst van Wynpark Fryslân. Provinciale Staten hadden eerder gevraagd om naar deze mogelijkheid te kijken.
Uit onderzoek in opdracht van Gedeputeerde Staten is naar voren gekomen dat dit geen goed idee is. "Het advies dat wij gekregen en geanalyseerd hebben zegt dat je dit niet moet doen. Daar zullen wij met Provinciale Staten over in gesprek", zegt Gedeputeerde Friso Douwstra.
"Wij zien dat zoiets eigenlijk voor zo'n klein, beperkt groepje zal zijn, met zoveel financiële en juridische consequenties en struikelblokken. Daarom vragen wij ons erg af of het de goede stap is om iedere inwoner er financieel voordeel van te geven."

Meedelen in de winst

Het idee met de obligaties is dat burgers mee kunnen delen in de winst van het windpark. Het college vindt dat de winst uit het deel van het park dat de provincie in handen heeft nu ook al wordt ingezet voor het algemeen belang.
Douwstra heeft een wat dubbel gevoel over het windpark. "Wij krijgen er als aandeelhouder geld voor. We voelen ook de pijn, er zijn mensen die het echt niet een mooi uitzicht vinden op het IJsselmeer. Dat deel ik persoonlijk ook wel. Je zult maar in Makkum wonen en die windmolens iedere dag maar zien, een mooi beeld is het niet. Vissers hebben er ook last van."
De andere kant van het verhaal is volgens de Gedeputeerde dat er van de inkomsten uit het park veel kan worden gedaan voor "zaken voor de Friese gemeenschap".
De provincie heeft zelf 15 procent aandeel in het windpark, twee andere partijen hebben samen de rest. "Zij schuiven ook geld naar maatschappelijke fondsen, ze houden het niet alleen voor zichzelf", zegt Douwstra.