Stevige daling aantal zeehonden: "Als we zo doorgaan, houden we niets over"

Een zeehond © ANP
Er zijn dit jaar een stuk minder zeehonden geteld in de Waddenzee dan de afgelopen jaren. De daling is al een paar jaar gaande, maar gaat dit jaar harder dan onderzoekers verwachtten.
Dat staat in het jaarlijkse rapport van de Unesco werelderfgoedorganisatie Waddenzee. Er zijn in juni 8.514 pups geteld in de hele Waddenzee, dus tussen Texel en Denemarken. Een jaar geleden waren dat er nog 10.903. In alle regio's van de Waddenzee was een daling te zien, in het Nederlandse deel met 22 procent.
In het ruiseizoen, augustus dit jaar, waren er 23.652 zeehonden te zien in de Waddenzee. Alleen in het Deense deel waren er meer, maar verder overal minder.

Mogelijk niet genoeg eten

De onderzoekers weten niet waarom er zoveel minder zeehonden zijn. Mogelijk kan de populatie niet overleven in de omstandigheden en is er niet genoeg eten. "Vooral pups zouden daar last van moeten hebben." zegt Anders Gelatius, schrijver van het onderzoeksrapport. "Dat zou ervoor moeten zorgen dat er meer pups doodgaan, wat weer gevolgen heeft voor de totale populatie."
Al tien jaar vernemen we een zwaar verminderde groei. Dit jaar nemen ook de aantallen pups af.
Sophie Brasseur, onderzoeker van de universiteit van Wageningen
De gegevens van dit jaar passen volgens Gelatius in die ontwikkeling, maar het zijn er nog significant minder dan verwacht. Op basis van één jaar wil hij echter geen stevige conclusies trekken.
Onderzoeker Sophie Brasseur van de universiteit van Wageningen onderschrijft de bevindingen. "Al tien jaar vernemen we een zwaar verminderde groei. Dit jaar nemen ook de aantallen pups af."

Geen virus

Het beeld leeft bij sommigen dat het juist wel goed gaat met de zeehond. "We zijn begonnen met tellen toen het heel erg slecht ging. Na de jacht waren er heel weinig zeehonden over. Daarna hebben we steeds groei gezien, maar nu is er zo'n grote afname. Tussendoor is er wel twee keer een virusepidemie geweest, maar nu speelt er iets anders."
Zeehondenpup © Shutterstock.com
Een goede verklaring waarom het nu zo slecht gaat, heeft Brasseur ook niet. Er wordt op dit moment ook geen onderzoek naar gedaan, omdat daar geen geld voor is. "Wij tellen alleen maar", zegt ze.
Ze zou het liefst zien dat er goed wetenschappelijk onderzoek komt naar de oorzaken van de daling. "We blijven daarvoor pleiten. Dat moet gefinancierd worden."

Veranderingen op zee

Als ze toch zelf moet nadenken wat de oorzaak kan zijn, denkt ze aan de mens. "Er zijn veel veranderingen gaande op zee. Niet alleen klimaatverandering, maar we gebruiken de Noordzee ook veel meer. De oorzaak kan van alles zijn, maar het lukt de pups in elk geval niet om voldoende te overleven. Als we zo doorgaan, houden we niets meer over."
Het is Brasseur te makkelijk om te zeggen dat dit nou eenmaal de natuur is. "Als we iets fout doen in de Waddenzee of Noordzee, moeten we dat stoppen. Dan houden we misschien nog wat zeehonden over."