Schiermonnikoog denkt na over vuurwerkverbod: algeheel of zones

© ANP
Op Schiermonnikoog wordt nagedacht over een algeheel vuurwerkverbod. Een groep eilanders wil van vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. De argumenten: het is beter voor het milieu, de veiligheid en het dierenwelzijn.
De werkgroep Vuurwerkvrij Schiermonnikoog is de drijvende kracht achter de lobby tegen het vuurwerk, schrijft RTV Noord. "Waarom zou je nog vuurwerk willen afsteken in deze tijd", vraagt eilander Harry Alers van de werkgroep zich af.
Vorige maand konden jongeren en ouderen met elkaar in gesprek over een mogelijk vuurwerkverbod, de gemeente had daarvoor een discussieavond georganiseerd. Sommige tieners willen nog vuurwerk af kunnen steken.
Alers snapt dat niet iedereen er hetzelfde over denkt. "Veiligheid, milieu, dierenwelzijn zijn belangrijke aspecten om geen vuurwerk te gebruiken, maar we begrijpen ook dat het voor sommigen een traditie is. We willen graag samen met de samenleving kijken of er een compromis mogelijk is."
Het zou mooi zijn als er vuurwerkvrije straten worden aangewezen.
Rinske van der Bijl (kinderburgemeester)
Een van de mensen die geen algeheel verbod wil, is kinderburgemeester Rinske van der Bijl (12). Zij heeft met anderen 230 handtekeningen ingezameld. "We willen graag vuurwerk blijven afsteken, maar snappen ook dat anderen daar overlast van ervaren. Het zou mooi zijn als er vuurwerkvrije straten worden aangewezen."
Mensen kunnen dan met de straat afpraten of ze wel of geen vuurwerk willen, is het idee.
Alers denkt dat dat niet zo eenvoudig is. "Nadeel van die vuurwerkvrije straten is het handhaven. Dat is heel lastig. Als er bijvoorbeeld borden worden geplaatst, dan is dat 's nachts lastig te lezen. Een vuurwerkzone zou beter zijn."

Blij met dialoog

Hij is in ieder geval blij dat ze in gesprek zijn op het eiland. "We zijn heel verheugd dat de jongeren hebben gereageerd en meedenken."
Komende maandag wordt er op Schiermonnikoog opnieuw gediscussieerd over vuurwerk. De gemeenteraad neemt op 22 november een besluit over een eventueel algeheel of gedeeltelijk verbod.