'Fersyskriver' Jan de Vries uit Oudebildtzijl wint 'Bildtse-Kultuurpriis'

Jan de Vries © Baukje Pietje Venema
Zanger en muzikant Jan de Vries uit Oudebildtzijl heeft de 'Bildtse-Kultuurpriis' gewonnen. Volgens de jury is De Vries een "poerbêste ambassadeur bleken fan de Bildtse taal, kultuur en mezyk."
De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt, op initiatief van Stichting Bildts Aigene. Er waren veel nominaties aangedragen volgens de jury. De Vries doet niet alleen binnen, maar ook buiten 't Bildt optredens. "Hiermet promoat-y dus de Bildtse taal", zo schrijft de jury.

Muzikale carrière

Jan de Vries is al vanaf eind jaren tachtig actief in de muziekwereld. De Vries was op diverse vlakken actief. Hij speelde bij de band Storing, begon daarna bij de Feetwarmers en vanaf 2009 is hij solo aan de gang.
In 2013 bracht hij zijn eerste CD uit, Sieleroersels. Vorig jaar volgde de tweede, Keel. Tussendoor bracht hij diverse singels uit, waaronder nummers binnen het kader van Sense of Place en Culturele Hoofdstad 2018.
Jan de Vries een troubadour, een 'sanger-fersyskriver', zoals hij het zelf noemt. Hij vertaalde ook meerdere bekende liedjes naar het Bildts en hij speelde in 2017 mee in de begeleidingsband voor het theaterstuk De Brekbere Sirkel. Als sessiemuzikant speelde hij voor Gurbe Douwstra, Johanna Hamstra, Gerbrich van Dekken en Sido Martens.