Minister akkoord met fusie tussen Friese Poort en Friesland College

Minister Robbert Dijkgraaf © ANP
Minister Robbert Dijkgraaf stemt in met de fusie van ROC Friese Poort en het Friesland College. Op 1 augustus 2023 is de fusie afgerond.
Volgens een landelijke commissie die gaat over het MBO draagt de fusie bij aan 'het versterken van de positie van het mbo in de regionale economie'. De verwachting is ook dat het leidt tot een betere dienstverlening voor studenten, werkenden en werkzoekenden.
Minister akkoord met fusie tussen Friese Poort en Friesland College
De minister neemt de conclusie van de commissie over. "Door onderwijs voldoende kleinschalig te organiseren, kunnen leerlingen en studenten zich ontwikkelen in een vertrouwde omgeving", zegt hij. "De fusieaanvraag geeft mij het volste vertrouwen dat u hierin zult slagen."

Dure opleidingen in stand houden

De directeuren van beide scholen zijn inmiddels al aan de slag met het vormgeven van verschillende mbo-colleges. Door te fuseren is het beter mogelijk om kleine en daardoor relatief dure opleidingen in stand te houden, zeggen ze.
Het nieuwe ROC (regionaal opleidingencentrum) gaat verder onder een nieuwe naam. Die wordt in december bekendgemaakt. Op 1 januari fuseren de besturen van beide scholen en op 1 augustus is de fusie volledig.
De nieuwe ROC zal mbo-onderwijs aanbieden in Fryslân en in het noorden van Flevoland. Er zijn vestigingen in Leeuwarden/Dokkum, Drachten, Heerenveen, Sneek en Emmeloord/Urk.