Kinderen hebben het goed, maar ongerustheid over geestelijke gezondheid: "Beter luisteren naar jeugd"

Wethouder Nathalie Kramers © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Er moet veel beter geluisterd worden naar de jeugd. Dat stelt Nathalie Kramers, de Leeuwarder wethouder Jeugd, naar aanleiding van de KidsRights Index. Volgens haar zijn jongeren goed in staat om mede te bepalen wat oplossingen zijn voor de problemen waar ze tegenaan lopen.
De KidsRights Index kijkt naar hoe landen vijf fundamentele rechten van kinderen beschermen: het recht op leven, onderwijs, gezondheid en een gunstig klimaat voor de rechten van het kind. Op scholen hebben kinderen hier goede kansen en ook is er goede toegang tot gezondheidszorg. Het probleem zit hem in een bevorderende omgeving voor de kinderrechten. Op die lijst is Nederland gedaald van plaats 3 naar 37.

Wachtlijsten

Eén van de oorzaken is de coronacrisis, zo laten de onderzoekers weten. Nathalie Kramer kan zich wel herkennen in dat beeld: "Mentale gezondheid maakt veel uit voor kinderen om positief en gelukkig op te groeien. Het is eigenlijk vreemd dat in een land waar best goed is voorzien in jeugdzorg, dat kinderen hier zelfs al voor corona tussen wal en schip vallen."
De wachtlijsten voor de jeugdzorg blijven een probleem. Dat ziet ook Kramers. "We zijn echt bezig te kijken of we daar wat aan kunnen doen. Wij denken niet dat dat lukt met meer jeugdzorg. Dat begint al veel eerder. Als je ziet dat iets mis dreigt te gaan en je kunt daar al ingrijpen, dan voorkom je misschien dat ze later naar de jeugdzorg moeten."

Meer luisteren

Er moet, zo vindt Kramers, meer geluisterd worden naar de jeugd. "Die stem moet echt beter gehoord worden. Dan kunnen ze ook mee bepalen wat er moet gebeuren. We zijn druk bezig die groep aan tafel te krijgen en zo mee te laten tellen."
Het meepraten lost alleen geen wachtlijsten op, weet ook Kramers. "Ik heb geen pasklare oplossing. De richting die wij hebben is dat kinderen in het normale leven en op school gestimuleerd worden in sport, cultuur en het ontwikkelen van eigen vaardigheden en daarbij dan ook geluk. Daar spelen scholen een belangrijke rol in. Die willen wij als gemeente dan ook graag daarbij helpen."