Houtkachels zijn niet aan te slepen, brandweer waarschuwt voor risico's

© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Wie nu nog een houtkachel aan wil schaffen voor de winter, is bij veel houtkachelbedrijven te laat. Door de hoge gas-en energieprijzen is de verkoop van houtkachels door het dak gegaan. De wachttijd kan oplopen tot acht maanden.
Houtkachelbedrijf Janko de Jong in Gorredijk laat speciaal voor het bedrijf eigen houtkachels maken. Normaal gesproken hebben ook kachels op voorraad, maar dat is voor dit jaar niet gelukt. "Het is een gekkenhuis. Het werkelijk waar niet te geloven hoeveel vraag er naar houtkachels is", vertelt Gjalt de Jong.
Hij heeft er wel een verklaring voor. "Het zal zeker met de oorlog in Oekraïne te maken hebben. Mensen willen onafhankelijk zijn en dus stappen ze over op hout."
Houtkachels zijn niet aan te slepen
De kachels voor het bedrijf worden geproduceerd in Polen. Maar tegen de grote vraag valt niet te produceren. "Dan komt er weer een vrachtwagen met tweehonderd kachels, en de volgende dag zijn ze allemaal verkocht. De vraag wordt steeds groter, maar wij kunnen niet meer dan meer laten maken."

Niet zonder risico's

De brandweer geeft voorlichting voor het gebruik van houtkachels. "Het straalt een gezellige warmte uit, maar er kleven wel risico's aan. Je moet een houtkachel goed gebruiken. Het juiste gebruik hangt van de persoon af", zegt Anne de Jager.
Hij heeft bij Brandweer Fryslân risicobeheersing in zijn takenpakket en richt zich op brandveilig leven. "Het wordt binnenkort weer wat kouder en dan neemt het aantal schoorsteenbranden ook toe."
De brandweer wil mensen bewust maken van het gebruik van een kachel. "Voordat ze beginnen met stoken moet de schoorsteen goed schoongemaakt worde. Ze moeten op de juiste wijze en met goed hout stoken", zegt De Jager.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Naast een tekort aan kachels, dreigt er door de grote vraag ook een tekort aan stookhout te ontstaan. De brandweer wil mensen waarschuwen dat ze niet alles in de kachel kunnen gooien.
"Gebruik hout dat goed droog en zo schoon mogelijk is. Geen geverfd hout. Breng het oude kozijntje van buurman alsjeblieft naar de sloop. Andere rommel opstoken heeft helemaal geen zin."
Gjalt de Jong weet niet hoe het straks komt met de houtvoorraad. "In Scandinavische landen had je vroeger een groot overschot. Ik ben heel benieuwd hoe het nu gaat met zoveel vraag naar hout." Hij denkt dan ook dat het hout en de kachels in de toekomst wel wat duurder zullen worden.

Zwitserse methode

De brandweer adviseert mensen te stoken volgens de Zwitserse methode. De Jager: "De grote blokken onderin leggen, en dan in steeds kleinere blokken omhoog stapelen. De kleinste blokjes komen bovenop. Dan aansteken van bovenaf. Daarmee ontstaat een brandje dat rustig de kachel opwarmt. Zo blijft het glas in het kachelraam ook mooi helder."
Voor meer informatie over het gebruik van de houtkachel verwijst de brandweer naar de website Brandweer.nl.