Fries in Lviv heeft vertrouwen in Oekraïne: "Het kan weerstand bieden aan Poetin"

Willem Nammensma toen hij eerder even in Friesland was © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De Russische president Poetin heeft deels een militaire mobilisatie afgekondigd. Willem Nammensma is niet bang geworden van zijn oorlogsretoriek. Volgens hem is er een goede kans dat Oekraïne het wel kan weerstaan.
De Sexbierumer woont in het Oekraïense Lviv. Hij werkt voor een landbouwbedrijf in Oekraïne, dat onder andere graan, zonnebloemen, soja en aardappelen verbouwt.
Nammensma heeft de televisietoespraak van Poetin gezien, daarin roept de president 300.000 reservisten op om naar het front te gaan. "Dat de toespraak werd uitgesteld, was volgens mij al een teken dat het niet volgens plan loopt", schat Nammensma in. "Zo is het met de hele oorlog al zo."
Oekraïne heeft de laatste tijd een groot gebied terug kunnen winnen, geeft hij aan. "Met behulp van moderne westerse wapens en natuurlijk de motivatie van de inwoners zelf. Zij denken: wij zijn de Russen wel te baas, ook als zij nog eens 300.000 mensen mobiliseren."

Chaos bij het Russische leger

Nammensma heeft het uit eerste hand, want een vriend van hem is commandant van een van de bataljons van het Azovleger. "Ik heb hem van de trein gehaald voor een afspraak. Hij vertelde bij mij aan de keukentafel hoe niet-georganiseerd het Russische leger is. Het Oekraïense leger staat er sterk voor."
Aan de andere kant laat het ook zien dat Poetin niet zomaar wil opgeven. "Dit zal echt niet op korte termijn eindigen. Het zal nog meer leed voor Oekraïners en Russen brengen. De strijd wordt heftiger." Er vallen nog steeds veel doden. "Elke dode is er één te veel."
President Poetin in zijn toespraak © ANP
De nucleaire dreiging van Rusland wordt volgens Nammensma overschat. "Ik denk niet dat dat snel zal gebeuren. Ook omdat Rusland toch het land wil hebben, dat zullen ze niet met bommen onbruikbaar maken. Ook al dreigen ze er wel mee."

Motivatie aan het front

De reservisten die nu worden opgeroepen, zijn niet van het kaliber dat gangbaar hoort te zijn in het leger, zegt Nammensma. "Het zijn niet de mensen met de meeste motivatie, in tegenstellingen tot de Oekraïners. Zij hebben niet de beste wapens tot hun beschikking en de Russen die nu aan het front zitten, zijn gedemotiveerd. Zij weten vaak niet waar ze voor vechten."

Problemen op het land

It landbouwbedrijf van Nammensma mist geen medewerkers door de oorlog, maar heeft wel andere problemen. "Een ramp komt nooit alleen. Het weer zit tegen, er is veel regen. Wij staan stil bij het aardappelrooien, de zonnebloemen hebben vertraging en bij de soja begint ook de vertraging. Het heeft te lijden van schimmels en de export van veel gewassen is nog steeds een drama."
© Willem Nammensma
Bovendien duurt het niet lang meer voor de nachtvorst begint. "Dan wordt het wel kritiek. Je komt steeds later in het jaar." Maar Nammensma kan het relativeren. "Het staat niet in verhouding met de situatie aan het front."