Toeristische vaarroutes rondom Makkum geteisterd door waterplantenplaag

De waterplanten in de schroef van een boot © Yvonne Wiersma
Het regent klachten en mensen huren minder vaak een boot. Watersportondernemers in Makkum en omstreken hebben last van een explosieve groei van waterplanten in de vaarten in de Zuidwesthoek.
Een van de ondernemers is Yvonne Wiersma uit Makkum. "Wij moeten mensen die niet veel ervaring hebben vragen om de motor op te tillen en de propellers leeg te halen." Ze vertelt dat het een breed probleem is: ook mensen met een kano of op de sup hebben er last van, of mensen die in de omgeving wonen en een boot hebben, maar niet met de boot het water doorkomen.
Toeristische vaarroutes rondom Makkum geteisterd door waterplantenplaag
Het gaat om een waterplant die van origine niet in Nederland voorkomt. Sinds 2018 speelt het probleem en het wordt volgens Wiersma steeds erger. Ze willen graag dat Wetterskip Fryslân de vaarroutes op korte termijn baggert.
Beluister een reportage van Wendy Kennedy
Volgens het waterschap zijn schoner water, de warmte en voldoende voedingsstoffen de oorzaken van de plaag. Om te zorgen dat het water goed bevaarbaar is en dat de sloten en vaarten het water goed kunnen afvoeren, is baggeren noodzakelijk.
Het waterschap heeft hier met de provincie afspraken over gemaakt, die zijn vastgelegd in het Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan. Wanneer er concreet wat gedaan zal worden aan de situatie bij Makkum, is niet bekend.
Op 6 oktober is er een speciale avond waar ondernemers, dorpsbelangen, de gemeente, provincie en Wetterskip Fryslân bij elkaar komen om erover te praten.