MKB Noord: "Compensatie nodig, want anders volgen faillissementen"

Voorzitter Joyce Walstra van MKB Noord © Omrop Fryslân
Als er geen financiële compensatie komt voor het MKB vallen er veel bedrijven om, denkt voorzitter Joyce Walstra van MKB Noord. Niet alleen door de hogere energierekeningen, maar ook door een verhoging van het minimumloon.
Walstra ziet de problemen van het midden- en kleinbedrijf toenemen. Als Nederland op dezelfde wijze doorzet, zou het haar niet verbazen als er een recessie volgt.

Glastuinbouw en bakkers

"Ik denk dat we voor een aantal categorieën ondernemers wel moeten betalen of ze 2023 wel goed zullen halen", geeft ze aan. Haar zorgen liggen vooral bij de glastuinbouw en de bakkers.
Bakkerijen slurpen energie © ANP
Walstra: "Dat zijn energie-intensieve sectoren, waar de energieprijzen op dit moment zo oplopen dat ze het niet meer aan kunnen. Bovendien lopen de graanprijzen op, en een brood kun je niet op de helft van de temperatuur net zo lekker bakken."

Minimumloon

Waarschijnlijk maakt het kabinet bekend het minimumloon volgend jaar in één keer met tien procent te verhogen. Dat is sneller dan aanvankelijk de bedoeling was, want het zou in drie stappen van 2,5 procent gebeuren.
Er is lang actiegevoerd voor een hoger minimumloon © ANP
Werkgevers hebben zorgen over de plannen. In de winkelbranche werkt bijvoorbeeld veel personeel tegen het minimumloon. Winkels zouden met de verhoging te maken hebben met 15 tot 25 procent hogere personeelskosten, schat de branche in.
Dat denkt ook Ankie Horjus uit Leeuwarden. Zij is financieel coach en komt bij veel bedrijven. Daar wordt ze ingehuurd om medewerkers te helpen bij het betalen van de rekeningen. "Dat moet wel betaald worden door de bedrijven. Ik ben bang dat er ontslagrondes komen en mensen zo diep in de problemen raken."
Om mensen tegemoet te komen en hoge energierekeningen te voorkomen wordt nu gedacht over een prijsplafond. Horjus denkt dat zo'n maatregelen maar een beetje helpt: "Sommigen hebben al problemen als ze 20 euro meer moeten betalen. Dus het zal zeker iets helpen, maar voor veel ook niet."

Verhuurproblemen

Maar ook vastgoedondernemers komen in de problemen, zegt Walstra. MKB Noord is benaderd door een vastgoedondernemer, die panden verhuurt aan ondernemers in het MKB. "Hij is in coronatijd goed geweest voor ondernemers: hij bewoog mee met de huren en zorgde ervoor dat de ondernemers door konden in die ingewikkelde periode."
Maar nu ontstaat er een nieuw probleem. "Hij wordt nu geconfronteerd met een hoge energieberekening. Als hij die doorbelast, vallen zijn ondernemers om. Als hij die niet doorbelast, valt hij zelf om. Dat is een duivels dilemma."
Voorzitter Joyce Walstra van MKB Noord
MKB Noord lobbyt dinsdag in Den Haag voor meer steun. "We hopen nog enige invloed uit te kunnen oefenen op de politieke beschouwingen. De troonrede zal er al liggen, dat kunnen we niet meer beïnvloeden. Maar dit is onze eerstvolgende inzet."

Dit wil MKB Noord

MKB Noord pleit voor een aantal maatregelen. De energiebelasting zou omlaag moeten en ondernemers zouden uitstel moeten kunnen krijgen voor het betalen. Verder zou de ODE-belasting (Opslag duurzame energie- en klimaattransitie) sneller geschrapt moeten worden.
Als laatste vindt MKB Noord dat ondernemers compensatie moeten krijgen voor de hogere salarissen die ze moeten betalen. "Die compensatie zou een tegemoetkoming moeten zijn zoals we dat ook in coronatijd hebben gezien", zegt Walstra.

Moeilijke tijd op komst

Horjus denkt dat er heel moeilijke jaren aan zitten te komen: "Als het zo doorgaat, komt er een zware economische crisis. Mensen die de rekeningen niet kunnen betalen en dan ook niets meer kunnen kopen. Daar zullen veel mensen veel last van krijgen. Ik weet ook niet wat een oplossing is."
Als financieel coach helpt zij vandaag de dag veel mensen met midden- en hogere inkomens. "Dat komt met name door die hogere energiekosten. Mensen die eerst een 150-200 euro betaalden en nu een 1.000 euro. Wie heeft dat elke maand over?"
Ze denkt dat veel mensen onderschatten wat hen te wachten staat: "Iedereen moet echt aan de slag om te kijken waar ze op kunnen besparen. Waar kunnen zij minder uitgeven om dan straks toch de rekeningen te kunnen betalen?"