Femke Wiersma: "BBB wil graag Gedeputeerde Staten in"

Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging © Omrop Fryslân
De BoerBurgerBeweging heeft grote ambities in de Friese politiek. Femke Wiersma uit Holwerd zei dat zondagochtend in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân.
De BBB is op dit moment de grootste partij in de pelingen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. Wiersma hoopt dan ook dat ze na de verkiezingen in maart 2023 in de coalitie komen.
Dat mensen ons populistisch noemen vind ik eigenlijk wel mooi. Het is een geuzennaam vind ik.
Femke Wiersma, foaroanfrou BBB
Wiersma wilde nog niet zeggen of zij lijsttrekker wordt van de partij. In de wandelgangen wordt dat geluid wel gehoord, maar officieel heeft de BBB nog geen lijst naar buiten gebracht.
Volgens Wiersma is de BBB populair omdat de partij naast de burger staat en goed luistert naar wat er leeft in de maatschappij. "Er zijn mensen die ons een populistische partij vinden. Dat vind ik eigenlijk wel een geuzennaam want populistisch betekent dat je naast de mensen staat. En dat is precies wat wij willen."
Het nieuwsforum van 18 september met Harry van der Molen, Femke Wiersma en Jouke Douwe de Vries © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
In het partijprogramma van de BBB staat een langjarig plattelandsbeleid op nummer één. "Dan moet je denken aan voorzieningen in de dorpen die moeten blijven behouden of misschien terug moeten komen. En voor woningbouw denken wij vooral aan inbreiding. Dus in de dorpen leegstaande gebouwen gebruiken om daar woningen in te maken. Gebruik de ruimte die er al is."

Woningplan minister de Jonge

Over het plan van minister Hugo de Jonge om de helft van alle woningen die te huur of te koop zijn, te reserveren voor inwoners van de eigen gemeente is Wiersma positief.
Ze ziet nog wel wat problemen in de uitvoering. Een vraagstuk is bijvoorbeeld wie dan wel op de vrije markt mag verkopen en wie niet.
© Omrop Fryslân
Ook de andere forumleden - Harry van der Molen (Tweede Kamerlid voor het CDA) en Jouke Douwe de Vries (wethouder voor S!N in Noardeast-Fryslân) waren positief over dit plan omdat het volgens van der Molen een gunstig effect zal hebben op de gemeenschap en omdat jongeren dan weer meer kansen krijgen op de woningmarkt.
De nood is hoog en de overheid moet nu met een oplossing komen. Dat kan niet wachten tot januari want dat is te laat.
Jouke Douwe de Vries, wethouder Noardeast-Fryslân
Een groot deel van de discussie ging over de energiecrisis waar de drie forumleden elkaar goed konden vinden. "De nood is hoog en de overheid moet nu met een oplossing komen. Dat kan niet wachten tot januari, want dat is te laat", zo zei wethouder Jouke Douwe de Vries. Hij vertelde dat woningcorporaties in zijn gemeente in twee maanden tijd een verhoging van 30% zien van mensen die de huur niet meer kunnen betalen.

Prijsplafond voor energie

Een prijsplafond voor energie zou volgens de forumleden een maatregel zijn die voor veel mensen zoden aan de weg kan zetten, maar Harry van der Molen wees erop dat dat niet zo makkelijk te regelen is in ons land met 44 energiebedrijven die allemaal hun eigen tarieven hebben.
Jouke Douwe de Vries van S!N © Omrop Fryslân
Een andere zaak waar de drie forumleden het over eens waren, waren de winsten van de energiebedrijven. Harry van der Molen: "De energiebedrijven die nu grote winsten moeten maken een deel daarvan terug geven aan de gewone burger. Ik hoop dat zo'n regeling in de miljoenennota is opgenomen."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis.
De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.