Energiedeskundige: 'Gasprijzen blijven voorlopig nog wel hoog'

© Omrop Fryslân
De gasprijzen blijven voorlopig nog wel hoog, maar niet zo hoog als ze in augustus waren. Dat zegt energiedeskundige Jilles van den Beukel uit Appelscha. Hij werkzaam bij het Centrum voor Stategische Studies in Den Haag.
De gasprijzen voor de consument rijzen de pan uit Tegelijkertijd is de groothandelprijs voor gas die energiebedrijven betalen, vooral na ingrijpen door de Europese Unie, lager geworden.

Waarom toch nog zo hoog?

Dat komt doordat de consument een gemiddelde prijs moet betalen over een bepaalde periode. "Het duurt een tijdje voordat dat allemaal is doorberekend", zegt Van den Beukel. De verwachting is dat de gasprijs deze winter hoog blijft. Er is ook goed nieuws: omdat gas zo duur is, is er minder vraag naar en dan kunnen de groothandels de hoge prijs niet langer volhouden.
We zijn nog lang niet terug op de normale niveaus.
Jilles van den Beukel
De gasprijs zal langzamerhand gaan dalen, zo is de verwachting. Dat kan zijn in het komende halfjaar of de komende twee of drie jaar. Van den Beukel: "We zijn nog lang niet terug op de normale niveaus."
Is verlaging van btw of accijns op gas in plaats van bureaucratische toeslagen dan misschien een oplossing? Dat is een dilemma waar de regering mee te maken heeft. Van den Beukel: "Je wilt het liefst iets wat snel is, gericht op de lagere inkomens en makkelijk uitvoerbaar. Die drie dingen gaan niet makkelijk samen. Dus meestal komt er dan toch een soort compromis uit."

Wind- en zonneparken

Niet alle energieleveranciers draaien met megawinsten. Sommigen hebben verlies. Dat hangt ervan af of ze zelf produceren of niet. Wind- en zonneparken doen het goed in deze tijd. Over de extra winst zouden zij belasting moeten betalen, zo wordt wel gezegd. Dat geld zou naar de consument moeten.
Van den Beukel wijst erop dat de situaties van de wind- en zonneparken niet overal gelijk is. Sommigen hebben de stroom al doorverkocht, niet voor een paar maanden maar soms wel voor tien tot twintig jaar.

Provincie medegrootaandeelhouder windpark

In Fryslân is de provincie medegrootaandeelhouder van het Wynpark Fryslân. Lopen die nu binnen? Dat hangt ervan af, zegt Van Beukel. Hebben ze zelf de stroomproductie of wordt de stroom verkocht en betalen ze daarmee de bouw van het windmolenpark. Dat is de vraag.

Zware tijden voor bakkers en tuincentra

Een op de vier ondernemers in de sectoren die veel energie verbruiken, verwacht dit jaar met verlies af te sluiten door de extreem hoge energieprijzen. Volgend jaar zijn dat er nog meer, aldus werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Het gaat dan vooral om bedrijven die veel gas en stroom verbruiken, zoals chemische bedrijven, bakkers, tuinders en tuincentra.
"In de kas hebben planten een temperatuur van minimaal 15 graden nodig"
Jan de Leeuw is eigenaar van tuincentrum De Leeuw in Marsum. Hij kreeg vorige week een telefoontje van zijn energiebedrijf. "Normaal betaalden wij zo'n 600 euro, dat is nu zo'n 2300 euro. Vier keer over de kop. En dan moet de echte kou nog komen. De kans is aanwezig dat wij deze winter geen kamerplanten in- en verkopen, omdat dat gewoon niet meer uit kan."