Grote opknapbeurt voor veerdam Holwerd gaat van start

De veerdam bij Holwerd © Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat start met een grote klus: tot halverwege mei is het bezig om de veerdam bij Holwerd op te knappen. Dat zal wat overlast geven voor reizigers, maar daarmee moet het terrein er weer jaren tegenaan kunnen.
Het werk duurt van 12 september tot en met 15 mei. Het gaat om het terrein achter de hekken, tussen het terminalgebouw en de autokassa's aan de zuidkant en de brug naar de veerboot aan de noordkant.

Kampen met weer en wind

"Het ligt op de kop van de veerdam en heeft daardoor veel met weer en wind te maken", zegt Anne van der Meer van Rijkswaterstaat. "We beginnen daarom met onderhoud: er komen nieuwe stenen in en het hekwerk en de kabels in de grond worden vervangen. Ook renoveren we de brug waarmee je aan boord komt."
Op het opstelterrein voor de auto's komt nieuw asfalt en daar wordt de bestrating opnieuw aangebracht. De auto- en wandelbrug staat vanaf mei 2023 op de planning.
Als het werk klaar is, kan de veerdam er weer jaren tegenaan, zo is de bedoeling. Van der Meer: "Het moet veilig zijn. De keerdam wordt flink aan het weer blootgesteld, de weersomstandigheden hebben ook veel invloed op de elektronica. Eén keer in de zoveel jaar moet het aangepakt worden."

Minder ruimte

Dat het wat overlast zal opleveren, is niet te voorkomen. "Het werk op het terrein zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld wat minder ruimte is om auto's kwijt te kunnen. Maar onze aannemers proberen de overlast wel zoveel mogelijk te beperken", zegt Van der Meer.
Passagiers van Wagenborg krijgen het advies om niet eerder dan een half uur voor het afreizen op het terrein aanwezig te zijn. Voor de dienstregeling van Arriva (lijnen 166 en 660) heeft het werk geen gevolgen.