ROC Friese Poort zet gevelreclame uit en thermostaat op 19 om te besparen

© Omrop Fryslân, Darshan Boerema
Bij alle vestigingen van ROC Friese Poort gaat de gevelreclame uit en wordt de thermostaat op 19 graden gezet. Dat doet de onderwijsinstelling om minder gas en elektriciteit te gebruiken.
Volgens Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur, is dat nodig. De energiekosten gaan dit jaar van één naar minstens 5 miljoen euro op jaarbasis. Met dit plan wil de school het verbruik met 20 procent verlagen.

Overige maatregelen

Ruimtes waar mensen niet lang zijn, zoals de hal, worden minimaal verwarmd. Ook wordt gekeken naar andere mogelijkheden zoals de openingstijden 's avonds. Medewerkers en studenten kunnen een bijdrage leveren door computers na gebruik uit te doen.
ROC Friese Poort wil minder gas en elektriciteit gebruiken
"De stijgende energiekosten kunnen nu uit de reserves betaald worden, omdat we financieel gezond zijn", zegt Remco Meijerink. "Maar voor de lange termijn is een andere oplossing nodig. En uit duurzaamheidsoverwegingen willen we als ROC Friese Poort natuurlijk ook een bijdrage leveren nu de grondstoffen schaars zijn."
De nieuwbouw in Drachten en Leeuwarden is al voor een groot deel gasvrij. Voor alle gebouwen is een onderhoudsplan over meerdere jaren gemaakt om installaties in de toekomst op een duurzame manier te vervangen. In 2030 wil de instelling CO2-neutraal zijn.