Raad van State: werking emissiearme stallen onzeker, boeren mogen niet uitbreiden

Een emissiearme stalvloer © ANP
Het is onzeker of zogeheten emissiearme stallen wel echt leiden tot minder uitstoot van stikstof. Dat zegt de Raad van State in drie zaken over twee van dit type stallen. Het besluit kan grote gevolgen hebben.
De uitspraak is een grote tegenvaller voor veehouders die zulke systemen gebruiken. Er zijn verschillende soorten emissiearme melkveestallen. In de uitspraak richt de Raad van State zich op twee type stallen: A1.13 en A1.28. Zulke stallen mogen niet meer uitbreiden, zegt de Raad van State.
De uitspraken gaan niet over andere typen emissiearme stalsystemen in de melkveesector en ook niet over emissiearme stallen in de pluimvee- en varkenssector.

Ammoniakuitstoot

Emissiearme stallen zorgen op papier voor veel minder uitstoot van ammoniak. Maar volgens twee wetenschappelijke onderzoeken valt die afname in praktijk flink tegen. De uitstoot van die stallen is waarschijnlijk hoger dan waar in de regelgeving vanuit wordt gegaan.
Na lagere rechtbanken komt nu ook de hoogste bestuursrechter tot die conclusie. De cijfers waarvan wordt uitgegaan, "bieden te weinig zekerheid dat de natuur geen schade oploopt", concludeert de Raad van State.

Teleurstelling

LTO Noord is teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State. "Het pakt niet in ons voordeel uit", zegt regiobestuurder Jan Teade Kooistra van de landbouworganisatie. "Heel vervelend, want we zitten al in zo'n moeilijke situatie daarmee en daar helpt dit niet bij natuurlijk."
Volgens Kooistra ligt de bal bij de overheid om voor een oplossing te zorgen. "Als alles door een rechter wordt aangevochten, en ook een negatieve uitslag kan hebben, dan wordt het wel heel ingewikkeld. "