Hessel Bouma woont bijna vijftig jaar in Noorwegen: 'Volgens mij zijn de Noren stugger dan de Friezen'

Hessel Bouma en Elin © Omrop Fryslân
Denemarken was zijn voorkeur, maar het is Noorwegen geworden. Als boerenknecht kreeg Hessel Bouma op zijn 24e na een aanbod van zijn vriend de kans om in Noorwegen te werken. Nu, 47 jaar later, heeft Bouma zijn bestaan in het Scandinavische land opgebouwd.
Van zijn geboorteplaats Scharnegoutum naar Noorwegen: het was een flinke reis voor Hessel Bouma, die in eerste instantie naar Denemarken wilde. Het werd uiteindelijk Soknedal, een dorp met nog geen driehonderd inwoners, 65 kilometer ten zuiden van Trondheim.
Na het VWO te hebben afgerond aan het Bogerman College in Sneek, ging hij naar Groningen om daar biologie te studeren.

Maatje

"Een maat van mij, die ik kende van school in Sneek, vroeg of ik zijn boerderij wilde overnemen omdat hij naar Noorwegen ging. Toen zei ik dat hij daar ook voor mij maar een baan moest zien te regelen. Na een half jaar kwam hij terug en zei: 'Ik heb werk voor je.'"
Bouma is niet alleen boer geweest in Noorwegen, maar hij was ook werkzaam in de toeristische sector. Dat laatste beviel hem echter minder goed. "Dieren waren beter voor mij dan mensen."
Tussen 1985 en 2006 heeft Bouma als boerenknecht op verschillende boerderijen gewerkt. Daarna is hij aan het werk gegaan in de pluimveesector. Inmiddels is hij 71 jaar en al een tijd met pensioen.
In de rubriek Operatie Fryske vlag hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Met zijn partner Elin woont Bouma op het platteland in Soknedal. Van de twee kinderen woont er nog eentje thuis. "Wij wonen net naast de broer van mijn partner, wij hebben een gemeenschappelijke tuin en wonen dicht op elkaar", zegt hij.
Zijn partner is tuinvrouw en samen verbouwen ze nu groente in hun grote gemeenschappelijke tuin. In de zomer hoeven ze niet meer naar de supermarkt of de groenteboer voor de groente.

Stugger

Na bijna een halve eeuw in het land voelt Bouma zich voor een groot deel Noors, maar dat heeft wel even geduurd. "Volgens mij zijn de Noren stugger dan de Friezen", zegt hij. Toch voelt hij nog altijd een sterke band met Fryslân. Zeker één keer per jaar gaat hij nog terug naar "It Heitelân." Wat hij het meeste mist? "De natuur, de kieviten en zonsondergang."
Maar verhuizen naar Fryslân ziet hij niet meer zitten. "Fryslân en Nederland is niet meer wat het was, dan moet je erg wennen. Dat hoeft voor mij niet. '