Corona dreunt nog na in kwetsbare culturele sector, op vooravond nieuwe seizoen

Publiek in poppodium Neushoorn © Tessa Huttema
We kunnen weer naar het theater, een concert of het museum bezoeken: er is volop keuze. Het culturele seizoen gaat zaterdag in Leeuwarden officieel van start met het evenement Uit in huis. 'Als vanouds' dus, maar de vraag is of dat zo blijft, want de onzekerheid over corona is niet weg.
Corona dreunt nog na in kwetsbare culturele sector, op vooravond nieuwe seizoen
De turbulente coronajaren dreunen nog flink na in de cultuursector. De museumbezoeken zijn nog niet op het oude niveau en de theaters merken dat het publiek veelal pas op het laatste moment een kaartje koopt.
Bovendien is er nog de dreiging van de opleving van corona in de herfst en de winter. De overheid heeft de sector gevraagd om zelf met een plan te komen, mocht het aantal besmettingen weer oplopen.

Afwachten

Het Fries Scheepvaartmuseum merkt dat vooral oudere bezoekers nog niet massaal komen. "We zien het bijvoorbeeld bij lezingen die we organiseren", vertelt directeur Hester Postma. "Normaal kwamen er rond de honderd mensen, nu zijn dat er tussen de vijftig en tachtig. We krijgen ook terug dat mensen zeggen dat ze grote groepen nog niet aandurven."
© Fries Scheepvaartmuseum
De landelijke museumvereniging verwacht dat in de loop van 2023 het aantal museumbezoekers weer enigszins rond het oude niveau ligt. "Maar dan moeten we niet weer een hevige coronagolf krijgen."
In het najaar komt de vereniging met een grote landelijke publiekscampagne om mensen weer terug naar het museum te krijgen.

Concurrentie

Bij poppodium Neushoorn in Leeuwarden vinden ze dat het weer goed loopt, maar ze merken wel dat er veel concurrentie is. "Wij willen allemaal veel inhalen en daardoor zijn we minder uitverkocht dan we zouden willen", geeft Serge Hollander, directeur van Neushoorn toe.
Harpiste Lavinia Meijer in De Harmonie © @MajankaFotografie
Toch is hij niet ontevreden en hetzelfde geldt voor theater De Lawei in Drachten. "De voorverkoop ligt op dit moment op hetzelfde niveau als het jaar voor corona, maar je ziet nu wel dat het stagneert. We moeten flink aan de bak met marketing en publiciteit", vertelt directeur Stef Avezaat.
In Drachten zien ze ook dat veel mensen op het laatste moment nog een kaartje kopen.

Stoplichtsysteem

Alle drie de directeuren zijn heel stellig: ze willen absoluut niet meer dicht. De overheid heeft de culturele sector gevraagd om met een plan te komen, mocht corona weer de kop opsteken. Er is een soort stoplichtsysteem ontwikkeld met vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Bij iedere kleur horen weer andere maatregelen en die kunnen bijvoorbeeld voor een theater net iets anders zijn dan voor een museum.
We hebben als musea laten zien dat we met maatregelen heel goed open kunnen.
Hester Postma, directeur van het Fries Scheepvaartmuseum
"We hebben als musea laten zien dat we met maatregelen heel goed open kunnen", aldus Postma. "De maatregelen variëren van ventilatie, looproutes, afstand houden, het werken met tijdsloten tot het coronatoegangsbewijs."
Voorstelling in De Lawei © Joris Brouwer
De Lawei heeft ook alle vertrouwen in het komende seizoen. "We hebben doorloopvoorstellingen op de plank liggen en kunnen weer gaan streamen", aldus Avezaat.

Steun

Hollander denkt ook dat ze met de maatregelen prima de deuren kunnen openen. Maar dat is niet zonder haken en ogen. Voor het poppodium betekenen maatregelen al snel dat er heel wat minder mensen komen en daar zit een pijnpunt. "Hoe vervelend ik het ook vind om in mijn mond te nemen, maar zonder steun kan het niet uit. Bij poppodia gaat het voor een groot deel om de drankomzet en met minder mensen krijg je de begroting niet rond."

Inflatiespook

Avezaat heeft eigenlijk nog een grotere zorg: de inflatie. "Als er een recessie komt, en die kans acht ik groot, dan raakt dat altijd de cultuur. Ik snap dat ook wel, want als je moet kiezen tussen een boterham en een theaterkaartje, dan is die keus snel gemaakt. Terwijl we het zo belangrijk vinden om ook de mensen met de kleine portemonnee naar het theater te krijgen. We moeten echt gaan kijken of we hier iets mee kunnen doen."
Start culturele seizoen
De Leeuwarder binnenstad is komende zaterdag het decor van Uit in huis, de aftrap van het culturele seizoen. Er is in de stad van alles te doen: zo zijn er bijvoorbeeld muziekoptredens en veel culturele instellingen openen bovendien de deuren voor het geven van voorproefjes voor komend seizoen.
In het weekend van 9 september trapt de gemeente Súdwest Fryslân het culturele seizoen af met het Uitfestival. Er zijn activiteiten op 13 plekken in de gemeente.