Energiecoaches helpen graag, maar kunnen de hoge rekeningen niet alleen oplossen

De gasrekeningen is voor sommige mensen niet te betalen © Omrop Fryslân
De gemeente Smallingerland verdubbelt het aantal energiecoaches in de strijd tegen de energiearmoede van zes naar twaalf. De energiecoaches krijgen bovendien een bredere opdracht.
Als zij merken dat mensen ook met hun adviezen de rekening niet kunnen betalen, kunnen ze burgers die dat willen doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties. Wethouder van sociale zaken Pieter van der Zwan wil in de eerste plaats graag in beeld krijgen hoe groot het probleem precies is.
Volgens de gegevens van de gemeente hebben zo'n 3.000 inwoners een 'smalle beurs', maar hij houdt er rekening mee dat ook andere groepen te maken krijgen met geldproblemen door de inflatie en de hoge energieprijzen. "De inflatie is hoog, de CAO's blijven achter. Ik houd er rekening mee dat ook werkenden in de problemen kunnen komen. Ik wil dat graag weten, zodat we kunnen kijken wat we voor hen kunnen doen."
Energiecoaches kunnen de hoge rekeningen niet oplossen
De gemeente wil de problemen aanpakken door extra energiecoaches in te zetten. Het gaat grotendeels om vrijwilligers, die opereren vanuit de Drachtster bibliotheek. Flip Haagsma (72) is een van de energiecoaches. Met het mooie zomerweer heeft hij het nog niet heel druk, maar hij verwacht de komende herfst zeker veel belangstelling.
"Wij krijgen de laatste tijd vooral veel vragen van woningeigenaren die van het gas af willen." Van het gas is een mooi streven, maar veel mensen kunnen ook veel energie besparen door verschillende andere maatregelen, zoals isolatie, het beter inregelen van de cv of korter douchen, stelt Haagsma.

Smalle beurs

De coaches willen ook graag aan de slag voor mensen met een smalle beurs, maar die maken zich lang niet altijd kenbaar. Een platform van woningcorporaties, gemeente en verschillende maatschappelijke organisaties moet de problemen goed in kaart brengen en er ook voor zorgen dat mensen die in de knel dreigen te komen, worden doorverwezen.
"Ik ben heel blij met de extra energiecoaches", zegt wethouder Maria le Roy. "Energie die je aan de voorkant kunt bezuinigen, hoef je ook niet te betalen. Het kan echt helpen, ook bij de verduurzaming."

'Energiecoaches zijn geen wonderdokters'

Flip Haagsma is de laatste die dat zal ontkennen. Hij en zijn collega's helpen graag, maar Haagsma wijst er ook op dat het in veel gevallen niet mogelijk zal zijn om een energierekening die twee of drie keer zo hoog wordt te compenseren door energie te besparen.
"Het systeem staat met de hoge prijzen van nu zo op z'n kop dat je dat met tochtstrippen en radiatorfolie niet oplost. Door energiezuinig te leven, kun je tientjes besparen of misschien een paar honderd euro, maar in veel gevallen zal ook financiële aanvullende hulp nodig zijn."
Wethouder Van der Zwan voegt eraan toe dat ook een gemeentelijke overheid dit probleem niet alleen kan oplossen. "Door de hoge gasbaten verdient onze Rijksoverheid miljarden extra. Ik vind dat het kabinet die extra baten moet gebruiken om mensen die door de hoge gasprijs in de problemen komen te helpen."