Werkgroep Wildzwemmen opgezet, maar advies blijft: "Zwem op aangewezen locaties"

Blauwalg in het water © Omrop Fryslân Oane Hoekstra
Zwemmen in open water is met de temperaturen van deze week lekker, maar het is lang niet overal handig en soms is het zelfs strafbaar.
De nieuwe werkgroep wildzwemmen van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het RIVM en de gemeenten wil onderzoeken hoe wildzwemlocaties veiliger kunnen worden gemaakt.
Op locaties waar dat niet lukt, zoekt de werkgroep uit hoe daar het wildzwemmen kan worden ontmoedigd. Eind dit jaar komen ze met adviezen voor de gemeenten.
Wildzwemmen kan onveilig en strafbaar zijn
Het is warm en daarom zoeken we graag de verkoeling op in het water. Maar we kiezen onze zwemplekken niet zo zorgvuldig uit en gaan minder verstandig om met het buiten zwemmen dan we vaak denken, vindt Arjen de Haan van FUMO, de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing.
"In principe kun je overal zwemmen, maar het is het beste om dat te doen op de aangewezen zwemlocaties. De provincie heeft locaties aangewezen, waar de veiligheid wordt gecontroleerd en de waterkwaliteit bemonsterd", legt De Haan uit.

53 officiële zwemplaatsen

In Fryslân zijn er officieel 53 erkende zwemplaatsen. Die zijn gekozen door de provincie. Of de plekken dan ook echt veilig en schoon zijn, wordt getest door controleurs van Wetterskip Fryslân. Die geven hun bevindingen door aan de FUMO.
Een waarschuwingsbord voor blauwalg bij Heeg © Omrop Fryslân, Esther Leystra
Daarnaast doet de FUMO zelf ook testen en onderzoek, zegt De Haan. "De FUMO doet veiligheidsonderzoeken bij de locaties. Dat betekent dat we het water in gaan om te kijken of de bodem hard genoeg is, of die afloopt en er obstakels onder water zijn. Daarnaast letten we op hygiëne: of het strand schoon is, er geen vervuiling bestaat en er sanitaire voorzieningen zijn."

Handhaving

Als er bijvoorbeeld blauwalg wordt gevonden, dan wordt het doorgegeven zodat er waarschuwingsborden kunnen worden geplaatst. Toch wordt er nog veel op niet-officiële plaatsen gezwommen. Ook het advies om niet te zwemmen bij blauwalg wordt nog wel eens genegeerd. "Daar kun je flink last van krijgen."
Gemeenten handhaven op het zwemmen op niet-officiële plekken. Bij vaarwegen, kanalen en bruggen handhaaft de politie. Een boete kan al snel oplopen tot 150 euro.

'Niet schoolmeesterachtig bedoeld'

"Ik wil niet zeggen dat het niet verstandig is, alleen wij weten op die plekken niet of bijvoorbeeld de kwaliteit van het water goed is en het water veilig is", legt gedeputeerde Avine Fokkens van de provincie uit.
"Mensen kunnen uiteraard elders zwemmen. Maar weet wel dat er een kans is dat er bijvoorbeeld blauwalg aanwezig is. Dan kun je ziek worden. Dat vind ik verre van betutteling, want het is juist heel faciliterend bedoeld: we wijzen goede zwemplekken aan met gratis parkeerplaatsen en toiletten."
Zwemwater in de Groene Ster in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom