Friese vraag naar schuldhulp blijft uit, terwijl het juist nu bespreekbaar zou moeten zijn

Teamleider Barbara Lagendijk van Amaryllis © Omrop Fryslân, Nynke Tuinstra
Het aantal mensen dat zich in Fryslân met schulden meldt bij hulpverleningorganisaties neemt nauwelijks toe. Dat dit niet gebeurt in tijden van inflatie is verontrustend, vinden hulporganisaties.
Eerder dit jaar was de verwachting van onder meer Voedselbanken dat door de hoge energieprijzen en duurdere boodschappen meer mensen om hulp zouden vragen.
In de gemeente Leeuwarden helpt de organisatie Amaryllis mensen die schulden hebben of in de schulden dreigen te raken. Amaryllis staat voor de hulp in contact met het Buurtservicepunt, Schuldhulpmaatje, Humanitas en de Kredietbank.
De Voedselbank in Leeuwarden © LEO Middelsé, Wytse Vellinga
"We zien eigenlijk allemaal een terugloop van aanmeldingen", zegt teamleider Barbara Lagendijk van Amaryllis. De organisaties hebben nagedacht over waar dit mee te maken kan hebben. "We denken dat het te maken heeft met het feit dat mensen toch de eerste energietoeslag en hun vakantiegeld hebben gekregen."

"De klap komt nog"

Maar dat betekent niet dat de problemen er niet zijn, waarschuwt Lagendijk. "Men redt het nu even, maar de klap volgt later. We verwachten die met de eindafrekening. We hebben gecheckt of mensen een flexibel contract hebben, maar dat hebben niet veel mensen. Dus zij zitten voorlopig nog even goed, maar zodra dat opengebroken wordt, zullen ook zij dat voelen."

Actief benaderen

In de gemeente Leeuwarden wordt gewerkt met 'vroegsignalering', legt Lagendijk uit. "We benaderden honderd huishoudens actief als je twee opeenvolgende maanden een achterstand hebben bij dezelfde aanbieder of in één maand bij twee verschillende aanbieders."
Met die groep mensen wordt contact gezocht. "We vragen of ze we kunnen helpen en als dat nodig is, wat we voor ze kunnen betekenen."
Teamleider Barbara Lagendijk van Amaryllis
Maar ondanks het actief opzoeken van mensen wordt niet iedereen geholpen. Lagendijk: "We denken zeker dat er mensen zijn die wij niet treffen. Dat kan als mensen niet aangesloten zij. Maar we zien sowieso dat mensen gemiddeld pas na vijf jaar aan de bel trekken als het mis gaat. Dat heeft met schaamte te maken en het zelf willen doen. Het duurt lang voordat mensen aankloppen."
Fryske skuldhelp
En als het eenmaal te laat is, dan komen mensen met hoge schulden aankloppen. "De schuld loopt op. Dat is toch een taboe. We hopen dat te doorbreken, want iedereen voelt het nu bij de boodschappen. Als er één moment is om het bespreekbaar te maken, dan is het nu wel."