Veel meer gas in zee boven Waddeneilanden dan gedacht

Gaswinning op de Noordzee boven Ameland © ANP
Er kan veel meer gas uit de Noordzee worden gehaald dan tot nu toe werd aangenomen. Vooral boven de Waddeneilanden liggen nog veel nieuwe potentiële velden.
De NOS meldt dat op basis van een onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. TNO wijst erop dat het vanwege de hoge gasprijs aantrekkelijker wordt om gasvelden langer open te houden.
Omdat de markt uitgaat van een langere periode van hogere gasprijzen, denkt TNO bovendien dat het weer lucratief wordt om naar nieuwe gasvelden te boren.
Locatie van het gasveld boven Schiermonnikoog © NOS
Eerder al zegde het kabinet toe om de vergunningsprocedure voor het boren naar gasvelden op zee sneller te laten verlopen. De reden daarvoor is het dreigende gastekort in Europa.
Er is veel verzet tegen de plannen voor gaswinning boven Schiermonnikoog. Het bedrijf ONE-Dyas mag daar van Nederland en Duitsland boren, maar de Waddeneilanden van beide landen zijn het daar niet mee eens. Milieuorganisaties wijzen ook op de nadelen. Bovendien, zeggen ze, duurt het jaren voordat er gas gewonnen kan worden uit nieuwe gasvelden. Dat is dus geen oplossing voor het gastekort waar Europa nu mee te maken heeft.