Roep in Drachten om minder auto's op Noordkade na ongeluk

Schade op terrassen en aan een gevel van de pizzazaak in Drachten na het ongeluk © Noordernieuws
De ondernemersvereniging van Drachten roept op tot aanpassen van de verkeerssituatie aan de Noordkade. Het ongeluk van dit weekend is daarvoor de aanleiding.
De ravage is groot na het ongeluk aan de Noordkade in Drachten. Een auto reed zondagmorgen omstreeks 6 uur terrasmeubilair en bloempotten omver van twee terrassen aan de Noordkade, en ramde daarbij ook de voorkant van een pizzazaak. De pui van de pizzazaak raakte zwaar beschadigd.
In Drachten willen ze de verkeerssituatie aan de Noordkade aanpakken
"Om zes uur 's ochtends ging opeens het alarm van de zaak af", zegt Marcel Koster van de pizzazaak in Drachten. Hij is de manager en woont een kilometer bij het bedrijf vandaan.
Toen hij arriveerde bij zijn horecazaak, zag hij een grote ravage. "De hele pui was weggeslagen en daardoor lag overal glas binnen."

Gelukkig niet op een druk moment

De voorkant van de zaak is afgeschermd met een grote houden plaat. "Er waren gelukkig geen mensen in de zaak, maar stel je voor dat zoiets gebeurt op een drukke dag. We bespreken vaker met de gemeente dat de verkeersveiligheid misschien anders moet. Dus hopelijk komt er nu een oplossing. Sommige dingen kun je niet voorkomen, maar misschien helpt een paal of iets dergelijks. Dat het autoluw wordt."
Het is hier supergezellig, maar de auto's rijden er veel te hard.
Pieter de Leur (eigenaar restaurant Binnen)
Het restaurant Binnen ligt naast de pizzazaak en heeft ook veel schade. Pieter de Leur is eigenaar en zit ook in de ondernemersvereniging van Drachten. Ook hij vindt dat er iets moet gebeuren. "Dat komt de gezelligheid, gastvrijheid én de veiligheid ten goede."
De situatie is twee jaar geleden veranderd, toen er met het oog op het coronavirus grotere terrassen kwamen. "En de huidige infrastructuur past niet meer bij het aantal terrasstoelen. Het is hier supergezellig, maar de auto's rijden er veel te hard."

Knappe koppen aan het werk

Helemaal autovrij hoeft het volgens De Leur niet. "Maar volgens mij zijn er best wel wat knappe koppen die de weg zó kunnen maken, dat die fijn is voor bewoners, voor de detailhandel, horeca en de gasten."
Bij de gemeente is maandag niemand beschikbaar voor commentaar. Wel zegt Smallingerland bezig te zijn met een onderzoek naar de verkeerssituatie.
In een schriftelijke reactie zegt de gemeente: "Recentelijk (juli) heeft een verkeersonderzoek plaatsgevonden. Uitkomsten worden bestudeerd en besproken met de ondernemers van de Kaden. Er zullen diverse scenario's worden geschetst. Het plaatsen van een (verkeers-)paal is een van de te bespreken opties."

Drie aanhoudingen

De politie heeft drie verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen, een 19-jarige Leeuwarder, een Burgumer van 20 en een man van 29 uit Zoetermeer. Die zijn maandag gehoord. Het is nog niet duidelijk wie van de drie mannen achter het stuur zat.