Femke Wiersma (BBB): dumping 'onacceptabel', bedreiging Van der Plas 'ernstig'

Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging © Omrop Fryslân
"Dit is absoluut niet de bedoeling", zegt Femke Wiersma als nummer twee van de BoerBurgerBeweging over de dumpacties op de snelweg. De partij ziet de rancune in de maatschappij toenemen, BBB-leider Caroline van der Plas wordt bedreigd.
"Wij staan niet achter die acties op de snelweg. We veroordelen dat ook, want je brengt er burgers moedwillig mee in gevaar", zo stelt Wiersma. "Dat mag echt niet zo zijn. Ik heb foto's gezien van een auto waarbij je van geluk mag spreken dat de bestuurder nog leeft."
De situatie moet volgens haar niet veel erger worden. "Want als het echt verkeerd gaat, dan draagt dat niet bij aan het draagvlak en de beeldvorming." Dat protestacties andere mensen in gevaar brengen, vindt de partij onacceptabel.
Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging
Ondanks de dumpingen denkt Wiersma wel dat een groot deel van de mensen de boeren blijft steunen in de weerstand tegen het stikstofbeleid. "Mensen staan niet achter dit soort acties, maar ik denk dat er bij een grote groep van de bevolking veel onvrede leeft."
Het is een gevoel dat de overheid hen in de steek heeft gelaten, zegt Wiersma. "Je ziet het bij de kinderopvang, je ziet het in Groningen en bij de boeren."

"Heel ernstige kwestie"

Donderdag maakte Caroline van der Plas bekend de komende tijd de media niet meer te woord te staan. Ze wordt bedreigd, zei de BBB-leider. Ze kreeg al langer haatberichten, maar die zouden nu 'in hevige mate' toenemen.
"Het is een heel ernstige kwestie", zegt Femke Wiersma. Verder wil ze niet op de bedreigingen ingaan. "We hebben afgesproken om er niet apart wat over te zeggen. Maar het is natuurlijk hartstikke erg."
Femke Wiersma en Caroline van der Plas © ANP
Van der Plas zegt meerdere berichten per week te krijgen en zich niet veilig te voelen. De BBB-leider heeft aangegeven in contact te staan met de beveiliging van de Tweede Kamer.
Daarom heeft ze alle publieke optredens en werkbezoeken afgezegd. "De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en ook doodsbedreigingen komen nu binnen", zei Van der Plas.