Politie onderzoekt rol vrachtwagenchauffeurs bij afvaldumping op snelwegen

Er is nog steeds overlast voor het verkeer © ProNews Producties
De politie van Noord-Nederland heeft een rechercheonderzoek opgezet naar afvaldumpingen op de snelwegen. Dat onderzoek richt zich ook op mogelijke helpers: een aantal vrachtwagens dat de snelweg een tijd geblokkeerd heeft.
"We nemen de zaak hoog op", zegt politiewoordvoerder Renate Winkel. "Er zijn meerdere ongelukken gebeurd. Onder andere op de A7, bij Midwolda en Frieschepalen. Gelukkig is het bij blikschade gebleven, maar die dumpingen leverden wel levensgevaarlijke situaties op."
De situatie was wel zo serieus dat de politie een rechercheonderzoek nodig acht. "Dat betekent dat er kentekens zijn genoteerd en dat er met verschillende getuigen wordt gesproken. We bekijken camerabeelden en onderzoeken de materialen die gedumpt zijn, want die leveren soms ook sporen op die kunnen wijzen op waar het vandaan komt."

Blokkerende vrachtwagens

De politie denkt dat de vrachtwagenchauffeurs geholpen hebben. "Er zijn aanwijzingen dat bestuurders van vrachtwagens het dumpen van afval op de A7 mogelijk hebben gemaakt door tijdelijk langzaam te rijden en de snelweg te blokkeren voor achteropkomend verkeer. Daardoor werd de weg tijdelijk versperd, dat heeft mensen mogelijk de mogelijkheid gegeven om die dumpingen te doen."
Renate Winkel van de politie
Daar waar sprake is van strafbare feiten, kunnen mensen aangehouden worden, zo waarschuwt Winkel. Ook het Forensisch Opsporing Verkeer (FOV) doet onderzoek. "We zijn op zoek naar mensen die ons kunnen helpen. Wellicht hebben mensen dashcambeelden of zijn er mensen die het hebben gefilmd."