Larven van meikever brengen grote schade toe aan sportvelden Noordwolde

Larven eten de wortels van het gras op, zodat de sportvelden helemaal bruin worden © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De sportclubs in Noordwolde hebben veel last van meikevers. De beestjes nestelen zich in de sportvelden en vreten de wortels van het gras op. Het gevolg is dat de velden van voetbalclub Olyphia en korfbalclub Leonidas helemaal bruin zijn.
"Het gaat dubbelop", zegt voorzitter Lourens Looijenga van Leonidas. "Eerst heb je de beesten die de wortels van het gras doorknagen, waardoor het gras afsterft. Vervolgens gaan dassen en kraaien op zoek naar die beesten. Het is één groot banket hier."
"En dan graven ze allemaal gaten en kuilen. En de graszoden trekken ze los, want daar zit geen vastigheid meer aan, omdat de wortels kapot zijn."
Larven van meikevers veroorzaken grote schade aan sportvelden
De clubs doen er alles aan om de beestjes te bestrijden, maar het probleem komt de laatste jaren steeds terug. De schade is niet te verzekeren en is daarom een dure kostenpost, die een vrijwilligersorganisatie niet alleen kan dragen.
Ze doen een beroep op de gemeente. Weststellingwerf weet hoe groot het probleem is. De gemeente heeft al eerder de voetbalclub financieel gesteund.
"Dit is niet goed om te zien", vindt wethouder Roelof Hoen als hij op het sportveld van Leonidas staat. "Het is een troosteloze bedoening en een groot probleem voor de sportverenigingen hier. Je ziet dat het probleem zich verspreidt."
Verschillende stadia van de larve © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De gemeente helpt mee door te onderzoeken hoe de larven te bestrijden zijn en hoe schade te voorkomen is. Daar hoort ook structurele financiële steun bij.
"Als we het gaan onderzoeken, dan heb je ook de intentie om er samen uit te komen en tot een goede oplossing te komen. Uiteindelijk is het namelijk belangrijk dat hier gesport kan worden."
Het probleem speelt zich niet alleen af in Noordwolde. Ook in Oosterstreek en bij tientallen velden in Ooststellingwerf zijn de larven dit jaar een grote plaag.