Leeuwarder ziekenhuis deelt zonnebrandcrème uit: "Bewust worden dat ingesmeren belangrijk is"

Paal voor gratis zonnebrandcrème bij Leeuwarder horeca © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden stelt gratis zonnebrandcrème beschikbaar. Mensen moeten zich meer bewust worden van de gevaren van huidkanker. Niet alleen bij het MCL staat een dispenser, ook bij drie horecagelegenheden in de stad zijn palen geplaatst, waar mensen zich gratis kunnen insmeren met zonnebrandcrème.
Dermatoloog Klazina Politiek vindt het van groot belang om het goede voorbeeld te geven. "Wij vinden het belangrijk dat mensen zich meer bewust worden dat insmeren belangrijk is, want voorkomen is beter dan genezen."
Volgens haar is het nodig om mensen daarop te wijzen. "We zien steeds meer gevallen van huidkanker. Wat is dan een betere plek om mensen daar bewust van te maken dan in het ziekenhuis?"
Sinnebrânkrêm by it MCL Ljouwert
Ze ziet dat mensen er wel steeds beter op letten."Ik denk wel dat er steeds meer bewustwording is. Je ziet bijvoorbeeld dat kinderen meer worden ingesmeerd dan veertig jaar geleden." Het kan echter beter, zegt ze: "Nog steeds gaan we in de zon zitten tussen twaalf en drie uur."

Insmeren bij horeca

In de stad staan ook enkele MCL-palen met zonnebranddispensers, bij café De Walrus bijvoorbeeld. Bezoekers kunnen zich er gratis insmeren met factor 30. "De meeste mensen zitten hier in de schaduw. Maar als ze weggaan zeggen we 'neem een toefje', dat kan niet verkeerd zijn op zo'n dag", zegt bedrijfsleider Max Novak.

UV-straling

Volgens Politiek van het MCL is het belangrijk dat mensen bij het kopen van zonnebrandcrème altijd letten op de bescherming die de crème geeft. "Minimaal factor 30 en liever nog factor 50. En let erop dat de zonnebrand tegen zowel tegen UV-A als UV-B beschermt."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het personeel van het ziekenhuis kan de crème uit de paal ook gebruiken. Politiek heeft meer zorgen over beroepsgroepen die de hele dag in de zon werken. "Er zijn veel belangrijkere katergorieën zoals mensen die werken op daken, die zonnepanelen leggen of mensen die op straat aan het werk zijn."
Klazina Politiek (MCL) en Max Novak (De Walrus)
Die groepen worden veel meer blootgesteld aan schadelijke UV-straling, legt ze uit. "Huidkanker is een beroepsziekte. Ik hoop voor deze groepen dat hun baas zonnebrandcrème beschikbaar stelt."