NVWA: let de komende warme dagen extra goed op dieren

Een koe zoekt verkoeling in het water © ANP
Met een aantal flink warme dagen in het verschiet roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dierenhouders op om extra goed op hun dieren te letten.
De toezichthouder meldde eerder al dat er extra toezicht komt op de regels voor dierenwelzijn bij extreem waar.
Maandag kan het in Fryslân al 30 graden worden, dinsdag loopt de temperatuur nog verder op. Dan worden temperaturen van 35 graden voorspeld, met in het zuidoosten van de provincies uitschieters daarboven.
Periodes van langere droogte en warm weer zijn volgens de NVWA de laatste jaren eerder regel dan uitzondering.
Doordat dieren minder goed kunnen zweten dan mensen, raken ze overmatige warmte niet makkelijk kwijt.
NVWA
"Ook dieren hebben bij hoge temperaturen behoefte aan verkoeling", zegt de toezichthouder. "Doordat dieren minder goed kunnen zweten dan mensen, raken ze overmatige warmte niet makkelijk kwijt. Als dan niet wordt ingegrepen kunnen dieren door oververhitting in shock raken met lichamelijke schade tot gevolg."
Met enige voorbereiding kan ervoor worden gezorgd dat de gevolgen van hitte voor dieren beperkt blijven, zegt de NVWA. Dat kan door schaduwplekken en extra watervoorzieningen te regelen.

Maatregelen treffen

Veehouders kunnen onder meer ook minder dieren in de stal plaatsen, hulpventilatoren plaatsen en het voerpatroon en de voersamenstelling veranderen.
Voor veetransport hebben de overheid en het bedrijfsleven afgesproken dat bij hoge temperaturen minder dieren per wagen worden vervoerd en dat er extra aandacht is voor ventilatie.
Het extra toezicht van de NVWA vindt plaats op veehouderijbedrijven, in de weide, op verzamelcentra, op slachthuizen en tijdens het transport onderweg.

Extra prioriteit aan meldingen

"Op (extreem) warme dagen geven we extra prioriteit aan hittegerelateerde meldingen bij levende dieren in de wei", zei inspecteur bij het team Dierenwelzijn van de NVWA Jessica Tetteroo eerder.
"Tijdens inspecties onderzoeken we of dieren in de wei, zoals schapen, paarden en runderen, voldoende beschermd zijn tegen hitte. We kijken bijvoorbeeld of er voldoende schaduwplekken voor de dieren in de wei zijn en of er voldoende drinkwater is."

Symptomen

Als dieren last hebben van hittestress is dat te zien aan een hogere ademhalingsfrequentie, aldus Tetteroo. "Maar ook ademhalen met een open bek, kwijlen of schuimen, zweten en trillen zijn bekende symptomen. In een later stadium kunnen dieren lusteloos worden. Het is dan belangrijk dat het dier snel de juiste verzorging krijgt."