Neergestorte Duitse piloot bij Nijtap na 79 jaar geïdentificeerd

Konstantin Benzien © SMAMF
Een Duitse piloot die in de Tweede Wereldoorlog met een jachtvliegtuig neerstortte in Nijtap bij Opeinde is na 79 naar geïdentificeerd. Het gaat om onderofficier Konstantin Benzien.
Het vliegtuig kwam op 11 december 1943 naar op een slagerij in het buurtschap. Omdat het met zo'n hoge snelheid gebeurde, kwam het toestel diep in de bodem terecht.

Luchtgevecht

Van de piloot werden alleen maar wat stoffelijke resten gevonden. Hij werd in een graf zonder naam begraven. De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) heeft daarna lange tijd geprobeerd om de naam van de piloot te achterhalen. Door DNA-onderzoek is dat nu dus gelukt.
Duitse piloot krijgt een naam
Het vliegtuig met daarin Benzien was niet het enige vliegtuig dat neerstortte. Volgens de stichting regende het die dag vliegtuigen. Dit kwam doordat de Luftwaffe een groep Amerikaanse bommenwerpers kon onderscheppen. Vervolgens ontstonden er felle luchtgevechten. Er zijn op zijn minst twintig Amerikaanse en tien Duitse toestellen neergestort.

Twee vermisten

De meeste slachtoffers konden al vrij snel geïdentificeerd worden. Maar welke Duitse piloten er precies omgekomen waren, bleef lange tijd een mysterie. Uit archiefonderzoek van het SMAMF blijkt dat er op 11 december 1943 maar twee Duitse piloten vermist werden: Friedrich König en Konstantin Benzien. Eén van hen moest dus wel het slachtoffer in Nijtap zijn.
In 1999 werd duidelijk dat König omgekomen was bij het Drentse Peest. Daarmee was volgens de SMAMF duidelijk dat het Benzien was die in Nijtap om het leven kwam. De Duitse autoriteiten identificeren echter alleen maar mensen op basis van DNA-bewijs en dat was er nog niet.

DNA krijgen was niet gemakkelijk

Het achterhalen van het DNA van de familie Benzien was niet gemakkelijk. Zijn naaste familie was al dood. En de kleinkinderen van een zus van Benzien kwamen niet meer in aanmerking voor het leveren van een DNA-monster.
Onderzoeker Alexander Tuinhout kreeg wel twee brieven in handen van de oudste zus van Benzien. Het Nationaal Forensisch Instituut slaagde erin om via de postzegel en de lijmranden DNA veilig te stellen. Het DNA-profiel van de botten van de onbekende piloot kwam overeen met het DNA-profiel van de oudste zus. Daarmee werd definitief duidelijk dat het gaat om Konstantin Benzien.
Alexander Tuinhout