Wisseling van de wacht bij ChristenUnie: Matthijs de Vries wordt lijsttrekker

Matthijs de Vries © ChristenUnie
Matthijs de Vries uit Leeuwarden is door het bestuur van ChristenUnie Fryslân voorgedragen als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de partij vrijdagavond bekend gemaakt op een partijbijeenkomst in Earnewâld.
De Vries is sinds 2019 Statenlid voor de partij. Hij heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk beziggehouden met openbaar vervoer, infrastructuur, economie, recreatie, toerisme en financiën en sport.
De selectiecommissie van de ChristenUnie noemt hem een Statenlid met ervaring. Hij heeft draagvlak in de Staten en daarbuiten. "Hij is enthousiast, wordt herkend en heeft een duidelijk profiel. Met hem wordt de continuïteit gewaarborgd."
Politiek verslaggever Onno Falkena:
"Dit is een wisseling van de wacht: Matthijs de Vries vervangt Wiebo de Vries. Die stapt uit de provinciale politiek. Wiebo de Vries zorgde eerder dit jaar voor ergernis in de Staten door zijn 'motie van treurnis' tegen gedeputeerde Klaas Fokkinga. Een partij als de FNP neemt hem dat niet in dank af."
"Het is in principe prima mogelijk dat de ChristenUnie met een nieuwe lijsttrekker weer wat makkelijker in beeld komt als collegepartij, zeker als de partij wat groeit, bijvoorbeeld door teleurgestelde CDA-kiezers te trekken."
De ChristenUnie is niet de eerste partij die voor de Statenverkiezingen zijn lijsttrekker bekendmaakt. Eerder kwamen de namen van Edou Hamstra (PvdA), Danny van der Weijde (D66) en Friso Douwstra (CDA) al naar buiten. Bij de BoerBurgerBeweging is Femke Wiersma de beoogde lijsttrekker.