Speciale camera's tellen insecten om teruggang in kaart te brengen

Insectencamera © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Het gaat niet goed met kleine insecten en om de teruggang in kaart te brengen, worden insectencamera's ingezet.
Bij Gaast is er buitendijks zo'n camera neergezet voor het tellen van insecten, zoals vlinders, lieveheersbeestjes, bijen, hommels en muggen.
De provincie Fryslân werkt daarbij samen met Naturalis, het nationale onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit in Leiden.
Bij Gaast is buitendijks een camera geplaatst voor het tellen van insecten
"Het is een digitale camera met speciale software om insecten te tellen en te monitoren", zegt Chantal Huijbers van het instituut. "Voorheen werd dat op verschillende manieren gedaan zoals met vallen. Dat werkt, maar het is veel mooier als je dag en nacht automatisch insecten kunt tellen en dat doet deze camera."
Insectencamera met gele plaat © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De camera maakt elke tien seconden een foto van een geel scherm. Als er een insect opzit, wordt deze automatisch herkend. Geel schijnt de beste kleur te zijn om insecten aan te trekken.
Verslaggever Larissa Lokenberg was bij het plaatsen van de camera
Naturalis onderzoekt ook waarom er minder insecten zijn. "Dat kan met lokale factoren te maken hebben, maar ook met globale, zoals klimaatverandering. Juist door deze standaard manier van monitoren in heel Nederland kunnen we dat steeds beter vergelijken. Je hebt data nodig over lange termijn. Minstens tien jaar heb je nodig om trends te waarnemen."
Ook op de stadswerf van Dokkum is er een insectencamera geïnstalleerd. In totaal worden er 15 camera's geplaatst op verschillende plekken in Fryslân.