Friese waterkwaliteit goed, maar bij pleziervaart en boeren kan het beter

Zwemwater in De Groene Ster bij Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het water in Fryslân is deze zomer van goede kwaliteit. Dat zegt Wetterskip Fryslân. Bij de boeren en de pleziervaart valt er nog wel winst te behalen.
De zomer is begonnen, dus mensen willen weer het water op en in. Wetterskip Fryslân is druk bezig met het controleren van het water, bijvoorbeeld op blauwalg.
Op dit moment ziet het er goed uit, zegt Otto van der Galiën van het dagelijks bestuur: "We hebben de afgelopen dagen natuurlijk best wel wat regen gehad. Dan spoelt het zichzelf weer schoon. Maar blijft het langer warm, dan zie je wel dat er op sommige plekken blauwalg ontstaat."
Friese waterkwaliteit is goed
Natuurgebied De Groene Ster in Leeuwarden was het gebied dat erg last had van blauwalg. "We hebben hier aardig geïnvesteerd om dat te voorkomen", zegt Van der Galiën. "We spoelen het water elke maand door. We hebben hier nu eigenlijk geen problemen meer met blauwalg."
"Dit soort maatregelen kunnen niet op alle plekken. Op andere plekken hebben we bijvoorbeeld veel last van poep van ganzen. Dat ruimen de gemeenten op. Zelf moet je ook niet meer in het water plassen en poepen en geen rommel in het water achterlaten."
In de pleziervaartsector moet er nog wel wat gebeuren, zegt Van der Galiën
De sector waar nog een hoop moet veranderen, is de pleziervaart. Van der Galiën: "Vuilwatertanks van boten moeten niet meer in het water worden geleegd. Dat komt ook terecht op de zwemwaterlocaties." It Wetterskip is bezig met de provincie, De Marrekrite en gemeenten om dit aan te pakken.

Inzamelpunten met ongemakken

"Er zijn een hoop inzamelpunten, maar die werken niet allemaal goed. Ze zijn soms maar beperkt open, zijn stuk of mensen moeten er te veel geld voor betalen", zegt Van der Galien.
"We hebben nu weer een brief gestuurd om gemeenten erop te wijzen. In principe hebben wij het goed voor elkaar, alleen stribbelt de praktijk tegen."
Otto van der Galiën van het dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân © Omrop Fryslân
Het Wetterskip krijgt vanuit de landelijke politiek handvatten om beter bij toeristen te handhaven: "We kunnen nu alleen mensen beboeten als wij ze betrappen. Maar onze handhavers kunnen niet zomaar bij pleziervaarders aan boord. Er moet binnenkort een verzegelde tank aan boord zijn. Als die zegel gebruikt is, dan is het foute boel. Dan is er illegaal gelost.

Stikstofindustrie heeft het moeilijk

Een uitdaging die al langer speelt, is de vervuiling van sloten en grondwater door boerenchemicaliën.
Van der Galiën: "We meten al heel lang in de provincie en we zien dat het fosfaat- en stikstofgehalte in het water de afgelopen jaren gedaald is. Dat zou nog wel wat sneller kunnen. Daar werken de agrariërs ook bikkelhard aan mee, die zien er het belang ook van in."
De boeren werken goed mee, maar de stikstofindustrie maakt het moeilijk, zegt Van der Galiën
De boerenprotesten en de discussie over stikstof maken het niet makkelijker om dat voor elkaar te krijgen: "Boeren zeggen nu: 'Wij moeten van alles, straks moeten we dicht.' De hele discussie helpt niet mee om de vrijwilligheid te bevorderen", zegt Van der Galiën.
Volgens het Weterskip levert het tot nu toe geen oponthoud op in de plannen: "We houden onze contacten zo warm mogelijk. In samenwerking met gemeenten en de provincie proberen we te kijken wat de beste oplossing voor een boer en zijn gebied is. Het meten gaat gewoon door, de afspraken blijven wel staan. Maar het is nu wel lastiger om er nieuwe boeren bij te betrekken."