Huisartsen voeren actie: "Toegankelijkheid staat onder druk"

Karin Groeneveld © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Huisartsen in het hele land vragen deze week aandacht voor de hoge werkdruk in hun praktijken. Die zorgen ervoor dat ze minder tijd hebben voor hun patiënten. "De toegankelijkheid staat onder druk", zegt Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese huisartsenvereniging.
Het is niet een probleem van alleen de laatste jaren. "Dit wordt heel breed en heel lang gevoeld door alle huisartsen. De afgelopen jaren is dit geleidelijk, maar gestaag opgebouwd."
Dat de toegankelijkheid onder druk staat, merken de patiënten volgens Groeneveld ook. "Afgelopen weekend had ik een dienst op de huisartsenpost. Mensen moeten dan heel lang wachten en komen bijna niet door de wachtrij aan de telefoon."
Het gaat de huisartsen niet alleen om de werkdruk: ze willen ook dat er iets wordt gedaan aan de wachtlijsten bij de ziekenhuizen, de GGZ en de jeugdzorg. Door die wachtlijsten moeten patiënten langer door de huisarts worden geholpen.
"En hoe groter die groep wordt, hoe lastiger het wordt om iedereen vlot, snel en bereikbaar te kunnen helpen", zegt Groeneveld.
De huisarts is er altijd. Dat moet ook zo blijven, maar dat staat nu onder enorme druk.
Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese huisartsenvereniging
De hele keten begint en eindigt bij de huisartsen. "Veel andere sectoren kunnen tegen patiënten zeggen 'sorry, u komt op de wachtlijst'. Maar de huisarts is er altijd. Het hele zorgstelsel is gebaseerd op laagdrempeligheid, met een huisarts die voor iedere Nederlander bereikbaar is. Dat moet ook zo blijven, maar dat staat nu onder enorme druk."

'Beknibbeld op de zorg'

Igor Monzón, huisarts in Leeuwarden, is voorzitter van het organiserende comité. "In vergelijking met andere landen worden veel zaken bij de huisarts afgehandeld, de eerste lijn, zodat we niet veel mensen doorsturen naar het ziekenhuis", vertelde hij eerder.
"Maar in plaats dat deze zorg wordt gekoesterd, is er steeds meer op beknibbeld en hebben we er veel taken bijgekregen."
Een patiënt bij de huisarts © ANP
Door die overbelasting vallen veel huisartsen om, zegt Monzón. "We zijn boos dat het zover is gekomen, de ziektekostenverzekeraars hebben er echt een potje van gemaakt. Ik werk vijf dagen per week en ik moet daarnaast nog eens twee diensten erbij doen. Dat is niet menselijk."

Liever geen actie

Monzón zegt dat artsen niet graag actie voeren door de deuren te sluiten. "Maar we zijn er helemaal klaar mee. We zijn ervan overtuigd dat patiënten ook doorhebben dat het niet goed gaat met de huisartsen. Als je huisarts omvalt, is dat voor niemand goed."
In principe merken patiënten niets van de actieweek, zegt Groeneveld. "Deze eerste dagen zoeken we aandacht in media en delen we onze boodschap in de praktijk. Vrijdag is er een landelijke actiedag in Den Haag, maar staan we nog wel klaar voor spoedgevallen."
Een oplossing is er niet binnen een dag. "Maar de reden om nu op de trommel te slaan is omdat de regering komende zomer meerjarenplannen maakt voor de hele zorg. Tot nu toe zien we daarin te weinig concreets om de werkdruk te ontlasten, dat is wel nodig."