Buma houdt zorg over opvang vluchtelingen: "Kunnen niet het onmogelijke beloven"

Sybrand Buma © Omrop Fryslân
De veiligheidsregio's en het kabinet hebben vanochtend afspraken gemaakt over de opvang van asielzoekers. Naast de 225 extra opvangplekken die iedere regio moet regelen, is het plan dat de komende weken 7500 statushouders een tijdelijke woning krijgen.
Het kabinet heeft toegezegd dat er per regio 30 ambtenaren komen om te helpen de opvang te regelen. Toch noemt de voorzitter van de veiligheidsregio's, Hubert Bruls, de afspraken "fragiel". Daar kan Sybrand Buma, voorzitter van veiligheidsregio Fryslân, zich wel in vinden.
"We zien allemaal dat er meer opvang nodig zal zijn, omdat de druk heel groot is", zegt Buma. "Maar wij als gemeenten in Fryslân hebben de grenzen wel bereikt van wat we qua capaciteit kunnen."
"Eerst werd gezegd door het Rijk: zorg voor 225 crisisnoodopvangplekken voor de komende zomer. En dan proberen wij er zelf mensen bij te regelen."
Nu regelt het Rijk de mensen, en is het omgedraaid, legt Buma uit. "Maar worden de mensen niet geregeld, dan zien wij niet hoe wij in Fryslân met onze mensen dit open kunnen krijgen."

Ter Apel

De noodopvangplekken zijn nodig om Ter Apel te ontlasten. Bovendien zullen nu ook nog eens 7500 statushouders verdeeld worden over alle veiligheidsregio's en een tijdelijke woning moeten krijgen.
"Die opgave is minstens zo ingewikkeld", zegt de burgemeester van Leeuwarden. "Voor ons in Fryslân geldt dat gemeenten op het moment al het maximale doen om mensen te kunnen huisvesten, en huizen tover je niet zomaar bij elkaar. Die moeten gebouwd worden of er moet opvang zijn, dat hebben we op dit moment niet."

Onmogelijk

De regio's zien de opgave volgens Buma wel. "Maar we kunnen ook niet het onmogelijk beloven. Dat is waarom ook dit een afspraak is die met touwtjes aan elkaar zit."
Hij was daarom ook realistisch naar de Friese gemeenten: "We doen een inspanningsverplichting, we gaan echt wel ons best doen. Maar ik zeg ook heel eerlijk: ik weet niet of het ons gaat lukken, er zijn gewoon grenzen aan wat we kunnen."
Mensen in de noodopvang bij het WTC in Leeuwarden © LEO Middelsé
Volgens hem is de situatie in Leeuwarden tekenend voor het probleem waar de veiligheidsregio's op dit moment mee kampen. "Terwijl we van het Rijk verzoeken krijgen voor meer opvang, zijn we in Leeuwarden heel erg bezig met een betere plek voor de mensen die we al hebben. Dat is heel moeilijk te combineren. Het laat wel zien hoe groot de druk is. "