Minister Van der Wal: "Publicatie stikstofkaart was suboptimaal"

Stikstofminister Van der Wal © ANP
"Ik begrijp dat zo'n stikstofkaart stof doet opwaaien, maar ik kon niet wachten. Juist om de provincies de tijd te geven om aan de slag te gaan." Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof zei donderdag in het Kamerdebat over stikstof dat haar stikstofkaart 'richtinggevend' is.
"Dat kan een vreemd beeld opleveren, zoals in het geval van Vlieland. Maar de provincie Friesland heeft de ruimte om binnen de doelstelling van 50 % reductie te schuiven. Dat kaartje zullen we het komende jaar continu aanpassen. We hebben gekozen voor richting, zodat de provincies aan de slag kunnen."

'Ik kon niet anders'

De minister zegt dat se begrijpt dat de publicatie van zo'n kaart 'impact' heeft "in heel veel gebieden voor heel veel boeren. Ik realiseer me dat het suboptimaal is, maar ik kon niet anders. Het alternatief was om in Den Haag in één keer een definitieve kaart te maken. Dat zou pas een dictaat zijn."
Van der Wal benadrukte dat naast de landbouw ook alle andere sectoren 'evenredig moeten bijdragen aan de stikstofreductie'. "Aan het eind van het jaar kom ik ook met doelen voor de industrie en de mobiliteit."

Meer onrust

Volgens Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) is de aanpak van de minister 'geen basis voor vertrouwenwekkend beleid'. De minister spreekt dat tegen. "Dit project is zo complex. Daar moet je de tijd voor nemen."
Van der Wal houdt er rekening mee dat er nog wel meer onrust over de stikstofkaart zal ontstaan. "Die kaart zal veranderen en dan krijg je weer ruis. Dat is het eerlijke verhaal."
Bij het stikstofbeleid draait het om een gezonde balans tussen natuur en economie, zegt de minister. "We gaan onze doelen halen, met heel veel boeren met toekomstperspectief. De hele agrarische sector van de kaart vegen is niet aan de orde, maar niet alles kan op iedere plek."

Grensgebied

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wees de minister op de pijnlijke effecten van haar beleid aan de grens van Nederland met Duitsland. "Het is mogelijk dat tegenover een boer die aan de Nederlandse kant moet stoppen, een Duitser een nieuwe stal bouwt, waarvan de stikstofuitstoot in Nederland terecht komt. Dat is niet uit te leggen en wordt in de grensstreek een open wond."
Van der Wal zei in haar antwoord dat ze hierover zal overleggen met haar Duitse collega, maar Omtzigt heeft er een hard hoofd in dat een dergelijk overleg iets zal opleveren.

"Slechtste jongetje van de klas"

In Brussel vragen naar soepelere natuurregels voor Nederland is volgens Van der Wal ook geen optie. "We zijn het slechtste jongetje van de klas. Als ik in Brussel iets vraag is de reactie: Ga je huiswerk maken en verlaag de stikstofuitstoot en ik snap het ook nog."
Caroline van der Plas van de BBB accepteerde die uitleg niet. "We zijn een autonoom land, we moeten ons niet als een bang jongetje laten wegsturen. We zijn blijkbaar bang voor een tik op de vingers van Brussel."